Icahn kan ha brutit mot handelslagar

Demokratiska senatorer i USA vill att myndigheter ska undersöka om Donald Trumps rådgivare, aktivistinvesteraren Carl Icahn, har brutit mot handelslagar, uppger CNN.

På tisdagen skickades ett brev till SEC och två andra myndigheter som pekar på “oroande” bevisning som inkluderar “massiva” vinster som Icahn rapporterats hämtat in på förnybar energi, skriver CNN.

“Offentliga tillgängliga bevis väcker allvarliga frågor om Mr. Icahns agerande”, står det i brevet från åtta av senatens demokrater som leds av Elizabeth Warren och Sherrod Brown.

Eftersom Carl Icahn fortsatt har kontrollen över sitt affärsimperium, trots att han är utnämnd av Donald Trump till en särskild rådgivare kring reglering av företag, menar senatorerna att vinsterna ger upphov till en undersökning om huruvida Icahn har brutit mot insiderlagar och lagar kring marknadsmanipulation.

Kort innan Icahn blev rådgivare investerade han 1,7 miljarder dollar, en 82 procentig ägarandel, i CVR Energy. Icahn ska enligt källor till Reuters i stället för att köpa den reglerande mängden biobränslekrediter som energibolag bör ha, sålt dem i väntan på att priset skulle falla. Vilket det gjorde efter att han blev rådgivare till Trump. CVR-aktien har dubbats i värde sedan årsskiftet.

Icahn svarade inte omgående på anklagelserna. Men i mars bemötte han dessa i en intervju med CNN. Då avfärdade han de påstådda intressekonflikterna som “absurda” och “löjliga”. Vidare sa miljardären att han inte pratar med Donald Trump särskilt ofta.

Vita huset har inte velat kommentera uppgifterna. En talesperson har däremot vid ett tidigare tillfälle sagt att Icahn inte har en formell roll i administrationen.

Miljardären Carl Icahn är en av de mest framgångsrika investerarna någonsin. Men hans investeringsfond Icahn Enterprises har det fortsatt motigt. Det första kvartalet 2017 föll fonden med 2,7 procent.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.