Ikea gör internaffär

Möbeljätten Ikea gör en internaffär där man tecknat ett avsiktsavtal med Inter Ikea Systems Holding rörande en försäljning av Ikea of Sweden, Ikea Supply, Ikea Industry och andra verksamheter med koppling till Ikea Range and Supply.

”Syftet med ägarförändringen är att förbättra det franchisesystem som Ikea är byggt på, och ge de två företagsgrupperna möjlighet att fokusera på sina kärnverksamheter och fortsätta bygga ett framgångsrikt Ikea”, heter det i ett pressmeddelande. Några finansiella detaljer anges inte.

Bolaget driver idag 322 butiker i totalt 28 länder.

– Den nya strukturen ger oss möjlighet att fokusera ännu mer på våra kunder. Nu ökar vi takten och introducerar e-handel på samtliga marknader de närmsta åren och vi har nyligen utökat vår shoppingcenterverksamhet. I en snabbt föränderlig omvärld är detta en spännande agenda som kräver fullt fokus och energi, säger Ikeas vd Peter Agnefjäll i en kommentar.

Transaktionen är tänkt att slutföras 31 augusti 2016 och bolaget skriver att det inte kommer att påverka personalstyrkan eller ingångna avtal. Ikea of Sweden skall exempelvis även fortsättningsvis att drivas från Älmhult.

Verksamheterna inom Ikea Range and Supply har fram tills nu hanterats av Ikea-koncernen på uppdrag av och genom avtal med Inter Ikea Systems. Dessa verksamheter kommer nu att övergå i Inter Ikea Systems Holding ägo.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.