Illumina köper Grail för 8 miljarder dollar

Det är nu bekräftat i ett pressmeddelande att Illumina förvärvar cancertestbolaget Grail för åtta miljarder dollar, motsvarande 70,7 miljarder kronor, med betalning i kontant och aktier.
Illumina köper Grail för 8 miljarder dollar - dollar-affarsvarlden-700_binary_6867266.png
Tidigare skrev Wall Street Journal att affären skulle presenteras under måndagen.

Illumina betalar med 3,5 miljarder dollar i kontanter och resten i egna aktier. Illumina äger innan affären 14,5 procent av de utestående aktierna i Grail. Transaktionen förväntas stänga under andra halvåret 2021.

Illumina räknar med att Grail bidrar till dess intäkter från och med 2021 och får dessa att accelerera ännu mer över tiden.

Grail erhöll förra året genombrottsstatus av FDA för sitt blodtest för tidig detektion av cancer. Bolaget har namnkunniga investerare som Bill Gates, Amazon och flera läkemedelsjättar. Bolaget grundades av Illumina för fyra år sedan, som redan äger en stor del av bolaget.

Grail utgör en konkurrent till Immunovia, vars teknologiplattform IMMray också analyserar blodet för att upptäcka cancer under utveckling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.