Inför kvällens räntebesked: ”Detta blir mest intressant”

Klockan åtta ikväll är det dags för den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked. Men räntan spås ligga stilla - fokus kommer istället att ligga på annat.
Inför kvällens räntebesked: ”Detta blir mest intressant” - jerome-powell-700_binary_6946909.jpg
Fed-chefen Jerome Powell.

Analytikerna är samstämmiga om kvällens räntebesked från Fed – centralbanken kommer låta räntan ligga på nuvarande 0,00 -0,25 procent och dessutom fortsätta med sina obligationsköp.

Det är istället prognoserna för tillväxt och inflation som är i blickfånget. Men även möjligheten att fixera vissa räntenivåer ligger i fokus. Det skriver såväl Nordea som SEB i sina kommentarer.

“Fed har hittills har avstått från att publicera prognoser under coronakrisen eftersom osäkerheten har varit för stor. I övrigt blir nog presskonferens med Fedchefen Powell mest intressant, där vi särskilt kommer att lyssna efter signaler om Fed har haft ytterligare diskussioner om att fixera vissa räntenivåer (yield curve control). Det skulle kunna vara ett sätt för Fed att dra ned tillgångsköpen utan att skrämma aktiemarknaderna på samma sätt som 2013. Tecken på att man är på väg i den riktningen tror vi är dollarnegativa”, skriver SEB:s Richard Falkenhäll i bankens Morning Alert.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.