Ingen gillar en dystergök
OECD-ländernas årliga ekonomiska tillväxt ligger på runt 2–3 procent de senaste decennierna. Lägg till lite inflation ovanpå det, och summan är börsens långsiktiga vinsttillväxt: 5–6 procent. Men frågar man aktieanalytikerna, då ska vinsterna öka runt 10 procent per år. Inte ens i kristider förändras mönstret nämnvärt. Morgan Stanley sammanställde nyligen koncensusprognoserna för Europas största bolag åren 2012–2016. Inför varje år räknade analytikerkollektivet med en vinsttillväxt på runt 10 procent. Facit blev runt nollan eller minus – fem år i rad.
Nu är ju inte aktieanalytiker några dumskallar (inte de flesta i alla fall). En riktigt bra analytiker kan sitt bolag bättre än cfo:n. Men de har inga vidare incitament att vara realister. Jobbet är att ha ett bra case till bankens bästa kunder och en köprekommendation smäller då högre än sälj. Skulle prognosen vara lite för haussig är det inte hela världen.
Men tendensen att ligga i överkant gör att analytikerprognoserna måste tas med en nypa salt. På sidan 42 i det här numret publiceras en tabell med data som Deutsche Bank tagit fram. De senaste 30 åren har det varit mer lönsamt att investera i amerikanska storbolagsaktier genom att titta bakåt i tiden – det faktiska resultatet de senaste tolv månaderna – än att investera efter framtidsprognoser.
En annan lönsam strategi är att investera i bolag när de noteras på Stockholmsbörsens huvudlista. Det har gett tre gånger så hög avkastning jämfört med index inklusive utdelningar. Corparna som sätter bolagen på börsen vill inte sälja dyrare än att köparna blir nöjda, och det är ett incitament som heter duga. Läs mer på sidan 14.
Rätt incitament
Affärsvärldens analytiker har bara en uppdragsgivare: läsaren. De har ingen anledning att vara vare sig överdrivet optimistiska eller pessimistiska. Då blir det oftast ganska bra, som den här veckan: fyra rätt av fyra i uppföljningen av våra aktierekommendationer för ett år sedan. Se sidan 43.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.