Ingen strategi för FN:s hållbarhetsmål

Trots att de flesta svenska kommuner anser att arbetet med FN:s 17 olika globala hållbarhetsmål är viktigt, har bara en av tre en konkret plan för hur målen ska omsättas i handling.

Det visar en studie från revisionsfirman Deloitte. Rapporten är baserad på intervjuer med 180 kommundirektörer och hållbarhetschefer i Sverige och Norden.

Kommunernas arbete med att skapa hållbara samhällen skiljer sig en del i landet. Gemensamt är att man inte har resurser att starta några nya större projekt utan vill använda de globala målen som stöd och inspiration. Vissa kommuner avvaktar också tydligare riktlinjer från regeringen. Det framgick på seminariet ”FN:s hållbarhetsmål – hur står sig kommunerna?”, som arrangerades av Deloitte och Affärsvärlden i Almedalen.

Seminariet inleddes med att Cecilia Wolkert, senior manager på Deloitte, presenterade rapporten som följdes av en paneldebatt med Lena Wetterskog Sjöstedt, chef Kansliet för hållbar utveckling, Malmö stad, Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken, Kerstin Blom Bokliden, samordnare för Agenda 2030 delegationen samt Ingrid Petersson, ordförande Agenda 2030-delegationen.

– FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030 är ett samlat ramverk för att utrota fattigdom och säkerställa ekonomiskt välstånd. Men det är en global agenda som kräver lokal handling. Det kommer att behövas arbete från båda håll för att få detta att hända, sade Cecilia Wolkert.

Moderator för seminariet var Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin som frågade panelen vilket av de 17 målen som var viktigast respektive svårast varav två paneldeltagare svarade att det var själva genomförandet.

När det gäller globala mål som blir nationella och vidare lokala pekade Ingrid Peterson på två parallella utmaningar.

– På statlig nivå är man expertinriktad, det kan vara svårt att jobba horisontellt. Det är däremot någonting som kommunerna kan men där kan expertkunskap saknas. 

Kerstin Blom Bokliden påpekade att varje kommun måste utgå från sina egna utmaningar.

– Man ser att hållbarhetsmålen kan användas som förändringsverktyg. Tillsammans med FN-förbundet ska vi börja kommunicera det som händer runt om i landet för att ge stöd och inspiration.

FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030 är ett samlat ramverk för att utrota fattigdom och säkerställa ekonomiskt välstånd och samtidigt ta hänsyn till planetens förutsättningar. Det är dock en global agenda som kräver lokal handling och 70 procent av de tillfrågade kommunrepresentanterna i Sverige säger att det finns politiskt stöd lokalt för hållbarhetsmålen. Det är likt situationen i Danmark, men betydligt högre än i Norge och Finland.

– Viljan finns uppenbarligen att göra målen och delmålen konkreta i det lokala samhället, men det här är ett stort arbete att ta sig an för en kommun då det inkluderar allt – miljö, samhällsservice, näringsliv, sjukvård och skola, säger Cecilia Wolkert och fortsätter:

– Jag ser framför mig att målen är en integrerad del av kommunernas styrning 2020 och att de tio åren därefter används till att uppfylla dem steg för steg i samverkan med alla samhällssektorer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets