Ingves: ”Alldeles för riskabelt att normalisera för snabbt”

Svensk konjunktur är stark och inflationen har stigit, men det har tagit ganska lång tid att komma hit och därför har vi beslutat att hålla kvar reporäntan på -0,50 procent. Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på torsdagen.
Ingves: ”Alldeles för riskabelt att normalisera för snabbt” - stefan-ingves-700_binary_6836174.jpg

Han sade att det inte har varit någon snabb process att vända det här och att det vore “alldeles för riskabelt” att gå fram för snabbt med att normalisera penningpolitiken.

“Det är för tidigt att göra penningpolitiken mindre expansiv, det vore alldeles för riskabelt”, sade han.

Riksbanken kan inte springa före de stora centralbankerna eftersom kronan då skulle riskera att stärkas och dämpa inflationsuppgången.

Stefan Ingves konstaterade att inflationen den senaste tiden varit något högre än väntat, delvis på grund av tillfälliga faktorer och att SCB ändrat mätmetod.

Det viktiga i det här är att tjänstepriserna i vid mening har stigit. Nu är vi ett läge där tjänstepriserna har ökat mer än 2 procent och det är viktigt, sade han.

Han betonade också att det är viktigt att inte växelkursen stiger för snabbt och att det vill till att konjunkturen fortsätter att sätta avtryck både i priserna och i inflationsförväntningarna.

Han sade att det går hyggligt i den globala världsekonomin, viktigt för Sverige är att världshandeln har stigit tydligt.

Stefan Ingves noterade att Sverige inte skiljer sig så mycket från världsekonomin och att även den globala inflationen är dämpad. Allting har tagit längre tid efter den globala finanskrisen.

Tittar man på penningpolitiken så ser det just nu ut som att penningpolitiken förblir expansiv, det tar helt längre tid innan räntorna höjs.

En normalisering av penningpolitiken generellt har gått långsamt och även fortsättningsvis väntas det gå långsamt.

Den svenska konjunkturen har fortsatt att stärkas och vår tolkning är att utvecklingen är bättre än väntat

Han sade att Riksbanken förväntar sig god tillväxt i Sverige de kommande åren, “det är så det ser ut”, och noterade att allt fler i sysselsättning innebär allt färre arbetslösa och att sysselsättningsgraden är på en historiskt hög nivå.

Samtidigt är bristtalen dock höga, med tilltagande matchningsproblem.

Han sade att det är rimligt att anta att lönerna så småningom stiger, men det tar tid och Riksbanken räknar med fortsatt måttliga löneökningar.

Att kronan kommer att stärkas är rimligt i takt med att ekonomin stärks, men för Riksbanken kvarstår det faktum del att kronan inte får stärkas för snabbt, “då är det sannolikt så att vi inte får upp inflationen till 2 procent”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.