Ingves: Större frihet att avvika från andra centralbanker

Utvecklingen på senare tid har gjort att Riksbanken har större frihet att avvika från vad andra centralbanker gör. Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på onsdagen.

Han noterade att det finns en spänning där marknaden ser framför sig låga eller ännu lägre räntor framöver, vilket Riksbanken själva inte gör.

Det går ändå bra i svensk ekonomi och det, tillsammans med att vi kommer från en extremt låg nivå på styrräntan, gör det rimligt att anta att de ska höja räntan framemot årsskiftet.

Vad gäller Fed och ECB sade han att de tittar noga på vad de gör men det betyder inte att de ”måste följa dem 1:1”.

En faktor som spelar stor roll är att vi befinner oss i ett annat läge då inflationen nu legat runt 2 procent några år och ekonomin går bra, och då har vi ”fler frihetsgrader” än tidigare.

Inflationen och tillväxten i Sverige i genomsnitt har också varit lite högre än i EMU, vilket påverkar penningpolitiken.

Han sade att det i dagsläget inte behövs någon referens till att varna för en alltför snabb kronförstärkning, då inflationen och inflationsförväntningarna kommit upp till målet. Det skiljer sig från läget för några år sedan.

”Med den penningpolitik vi fört så fick vi det till det vi ville”, sade han.

Om kronan skulle stärkas på det sätt som de har i sin prognos så finns det ändå så mycket tryck i svensk ekonomi att de kan nå inflationsmålet.

”Det är inte så att vi är beroende av en viss kronkurs för att klara inflationsmålet”, sade han.

Det är heller inte så att de har ett asymmetriskt inflationsmål, och vid någon växelkursnivå så kan det vara så att vi får en för hög inflationsnivå, men det är inte något som de ser framför sig i dagsläget.

På frågan om de har större tolerans mot inflationsavvikelser nu sade han att det i sig inte är avgörande om inflationen tillfälligt ligger under eller över målet. Men generellt är det lättare i dag när inflationen och inflationsförväntningarna ligger runt målet, det blir lättare att acceptera inflationsavvikelser, även om de i direktionen inte sitter och tittar på ”enskilda tiondelar”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.