IPO-guiden hissar fem flaggor inför Hoi Publishings notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Hoi Publishing inför noteringen på NGM SME och hittat fem flaggor.
Hoi Publishing IPO
Genrebild. Foto: Unsplash & Afv

Den 8 juli noteras Hoi Publishing på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat fem flaggor, en för hög emissionskostnad, en för kort finansiell historik, en för bristfällig information och två retroaktiva flaggor för ej fulltecknad emission. Dessutom görs en notering under flaggan CV med plumpar.

Hoi Publishing
Lista NGM SME
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 59 Mkr
Sista teckningsdag 2022-06-21

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Hoi Publishing betalar cirka 3 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 15,0% av erbjudandet.

KORT FINANSIELL HISTORIK

Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden. Hoi Publishing har haft verksamhet sedan 2010 men finansiell utveckling visas ändå bara i memorandumet för de två senaste åren. IPO-guiden hissar en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Slarvig kommunikation, exempelvis många slarvfel i ett prospekt, kan också ses som bristfällig information. Av de teckningsåtaganden som anges i Hoi Publishings memorandum utgör 60% ersättning för teckningsgaranti. Detta hade kunnat förtydligas. Det framgår inte vilka som givit brygglånet på 2 Mkr samt om ränta på lånet utgår. Det är en brist. IPO-guiden hissar en flagga.

EJ FULLTECKNAD EMISSION

Att en IPO inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen. Det är också extra illavarslande att bolaget går vidare med notering trots att det svaga intresset nästan garanterar en dålig börsstart. Affärsvärlden delar ut en retroaktiv varningsflagga i alla IPO-er som inte blir fulltecknade. Hoi Publishing tecknades till 31% (varav teckningsåtagare stod för 30%). IPO-guiden hissar en dubbelflagga.

CV MED PLUMPAR

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong. Hoi Publishings grundare har varit med i en konkurs. Det gäller bolaget Hoi Bokhandel, ett bolag som tidigare ingick i Hoi Publishing. IPO-guiden hissar dock ingen flagga.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR HOI PUBLISHING PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är tisdag den 21 juni och teckningskursen uppgår till 4,50 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Engcon Teckningstid pågår Nasdaq Stockholm 2022-06-15 2022-06-17 Läs här
Buyersclub Inväntar notering First North 2022-06-08 2022-06-20 Läs här
Nordec Group Teckningstid pågår First North Finland 2022-06-20 2022-06-23 Läs här
Hoi Publishing Teckningstid pågår NGM SME 2022-06-21 2022-07-08

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG