Jack Ma hyllar 72-timmarsvecka – möter skarp kritik

Arbetsvillkoren i Kinas tekniksektor har på senare tid skapat intensiv debatt i landet, där teknikföretag anklagas för att ställa orimliga krav på sina anställda. Nu har Alibabas grundare och styrelseordförande Jack Ma gett sig in i debatten, enligt Bloomberg TV.
Jack Ma hyllar 72-timmarsvecka – möter skarp kritik - jack-ma-700_binary_6955152.jpg

I ett tal till e-handelsjättens anställda i fredags försvarade han det inofficiella schema som i Kina kallas ”996”, arbete från 9 på morgonen till 9 på kvällen, sex dagar i veckan, utan betalning för övertiden.

”Om man arbetar för Alibaba ska man vara beredd att arbeta tolv timmar om dagen. Har man inte rätt mentalitet ska man kanske inte arbeta för företaget alls”, sade Jack Ma.

Talet refererades under den gångna helgen på flera kinesiska webbsajter och Alibabagrundaren valde till slut att försöka gjuta olja på vågorna.

”Jag menade inte att ni ska arbeta för företagets skull. Om du älskar ditt teknikjobb gör du det för din egen skull, och använder de extra timmarna till att förbättra dig själv”, sade Jack Ma.

Kinas tekniksektor är full av historier om anställda som stressar och sover alltför lite, och som följd av detta har hamnat på sjukhus eller avlidit på arbetet. En nystartad sajt, 996.icu, uppmanar anställda att skicka in rapporter om missförhållanden i tekniksektorn.

Jack Ma får dock stöd av andra högt uppsatta i sektorn. JD.coms grundare och vd Liu Qiangdong har enligt China Daily meddelat att han själv jobbar enligt schemat ”8116+8”, vilket ska utläsas som 8 på morgonen till 11 på kvällen sex dagar i veckan, plus åtta timmar på söndagen.

Liu Qiangdong syn på 996-arbete är att han inte tänker tvinga sina anställda att följa det schemat, men att han gärna vill att de arbetar lika hårt som han själv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.