Aliba…va?! ”Shoppa som en miljardär”-appen nu kung i Kina

Alibaba har länge varit den ohotade kungen på den kinesiska e-handelstronen. Men nu har doldisjätten Pinduoduo passerat Alibaba i börsvärde. Succéappen Temu, som lovar kunder att få "shoppa som en miljardär", har gjort Pinduoduo-grundaren rikare än Alibabas Jack Ma.
Aliba…va?! ”Shoppa som en miljardär”-appen nu kung i Kina - alibaba (1)
Alibabas Jack Ma är nedpetad från tronen. Foto: TT

Har du hört talas om Pinduoduo? Sannolikheten är stor att du inte gjort det. Mer omskrivet i Sverige har dotterbolaget Temu blivit, vars app lanserades så sent som 2022 och listas i appbutikerna som ”Temu: Shoppa som en miljardär”. På kort tid blev appen en av de mest nedladdade i Sverige.

Knivslip – för en tjuga. Foto: Skärmdump

Högre värderat än Alibaba

Affärsmodellen påminner om den kinesiska klädjätten Shein. Det vill säga att översvämma kunder och sociala medier med extremt billiga varor och stora rabatter. Med skillnaden att Temu inte bara säljer kläder, utan alltifrån skönhetsprodukter till leksaker och heminredning.

Vad sägs till exempel om en knivslip för en tjuga? Eller en ny blandare till köket för 100 kr till 65% rabatt?

Sånt som faller miljardärer i smaken, tydligen.

Alibaba har länge varit den ohotade kungen på den kinesiska e-handelstronen. Men nu har uppstickaren – som formellt går under namnet PDD Holdings – gått om självaste Alibaba i börsvärde.

Den galna tillväxten under det tredje kvartalet har gjort att PDD Holdings börsvärde gått upp till 196 miljarder dollar, och klart passerat Alibabas på 183 miljarder dollar, enligt den amerikanska tidningen Barron’s. Hittills i år är PDD Holdings aktiekurs upp 80%. Att jämföra med Alibabas som är ner 22%.

Norpar miljardärsplats i ranking

Alibaba har några utmanande år bakom sig. Sedan toppnoteringen på närmare 300 Hongkongdollar i oktober 2020 har den dykt till 70 HKD. Förmögenheten för grundaren Jack Ma har samtidigt halverats från toppnotering 2021 på 48 miljarder dollar. På Forbes lista över världens rikaste har han fallit från plats 26 till 63.

Nu kvalar i stället PDD-grundaren Colin Huang in på plats 26 över världens rikaste, enligt Forbes realtidsvärdering, med en förmögenhet på 52 miljarder dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets