”Jag är för ung för styrelsearbete”

Torsten Jansson, huvudägaren och grundaren till New Wave, återvänder som vd i maj. Samtidigt kämpar han mot en usel konjunktur, enorma lån och kursras i New Wave och RNB.

Nästa vecka håller Retail and Brands, RNB, extrastämma för att klubba en försäljning av NK-butikerna för 440 miljoner kronor. Köpare är Axel Johnson-sfären, genom Åhléns. Hur tänker du rösta?
– Jag är för en försäljning.

Du återvänder som vd i New Wave i samband med bolagsstämman den 19 maj. Varför då?
– Göran (Härstedt, avgående vd, Afv:s anmärkning) har en privat situation som gör att han inte kan resa så mycket som man måste i det här jobbet. Det krävs ett par hundra resdagar per år om man ska kunna sköta den här koncernen.

Men varför tog just du jobbet? Du lämnade ju samma post för två år sedan.
– Jag tycker att det ska bli kul. Och i den situation som konjunkturen och finansmarknaden befinner sig tror jag att jag kan göra ett bra jobb. När jag slutade som vd för New Wave hade jag tänkt pyssla med styrelsearbete. Men jag hade inte tålamod till det. Jag är för ung.

SEB Enskilda varnade för konkursrisk i New Wave i en analys i februari. Vad säger du om det?
– Den analysen är rent dålig. Att bara nämna ordet konkurs i ett bolag med nära två miljarder i eget kapital, tycker jag är oansvarigt. Hade vi haft ett problem hade våra banker tvingat oss att sälja verksamheter och senare göra en nyemission. Att man skulle begära oss i konkurs efter 17 år med stigande vinster är befängt.

Du anser inte att en nyemission i New Wave behövs. Varför då?
– Nu känns det som att det fria fallet är över. Marknaden har stabiliserat sig, om än på en låg nivå. Skulle konjunkturen drastiskt försämras en gång till, då kan vi inte utesluta någonting. Men vi har en väldigt stark balansräkning. Jag har också lovat marknaden ett bra kassaflöde i år, och då behövs inget kapitaltillskott.

New Wave har minskat från 2 700 till 2 300 anställda, bland annat genom uppsägningar i Orrefors/Kosta Boda. Väntar ytterligare besparingar?
– Jag kanske inte borde säga det, men jag har missbedömt konjunkturen löpande under de senaste sex-sju månaderna. Jag trodde inte fallet skulle gå så snabbt och bli så djupt. Men utifrån hur det verkligen ser ut just nu, räcker åtgärderna. Så länge det inte blir ännu värre.

Hur ser du på konjunkturen då?
– När det gäller detaljhandeln tror jag inte att vi har sett det allra värsta ännu. Andra halvåret blir ännu sämre. På sportsidan är vi hygglig optimistiska och profilprodukterna har planat ut på en låg nivå.

Aktiekurserna i New Wave och RNB har störtdykt det senaste året. Det skvallrades ett tag om att du låg riktigt illa till. Hur ser din personliga balansräkning ut?
– Den är god. Både New Wave- och RNB-innehaven är obelånade.

Röststark

Torsten Jansson grundade New Wave-koncernen 1990 och ledde den som vd fram till för två år sedan. En post han nu återvänder till (och därmed lämnar ordförandeposten). I New Wave kontrollerar han 32 procent av kapitalet och 82 procent av rösterna. Han är dessutom en av de större ägarna i den plågade kläd- och butikskoncernen Retail and Brands. Bägge bolagen har fallit 90 procent på börsen de senaste två åren på oro över hög belåning och svag konjunktur.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets