“Jag tror på att decentralisera”

Nästa vecka utnämns Årets ledare, Sveriges tyngsta ledarskapspris. Johan Forssell är vd för investmentbolaget Investor och ny jurymedlem. För Affärsvärlden berättar han vad han anser kännetecknar en bra ledare.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en ledare?

– Jag tycker att det handlar om att attrahera rätt personer och att få dem att prestera på toppen av sin förmåga. För att lyckas med det krävs en klar vision och målsättning. Då kan man få folk att göra det lilla extra. Det är också viktigt med en stark företagskultur och starka kärnvärden. Har man det kan man flytta berg i en organisation.

– Jag tror på att decentralisera, det skapar klarhet i ansvar och därmed motivation. Man ska heller inte underskatta ordning och reda. Ledare i framgångsrika företag har koll på vad som händer och har effektiva finansiella system. Då kan man snabbare se vilka åtgärder som behöver vidtas.

– En duktig ledare ser också till att bolaget är positionerat där det man har ett competitive edge.

Bör en ledare decentralisera?

– Det är viktigt att en ledare organiserar företaget på ett effektivt sätt. I många fall innebär det att man har tydliga affärsenheter där varje chef har eget ansvar och en egen resultaträkning. Då går beslutsfattandet snabbare och effektiviteten blir högre.

Decentralisering är trendigt. Går det trender i hur företag ska organiseras?

– Man måste förstås alltid titta på vad som är rätt för varje enskilt företag. Vissa bolag har arbetat i en decentraliserad struktur i flera decennier, till exempel Atlas Copco där jag sedan många år sitter i styrelsen. I det bolaget har man ett antal affärsområden och under det har man många divisioner. Alla divisioner har sin egen resultaträkning. För Atlas Copco har den modellen fungerat mycket bra.

Hur gör du för att inspirera medarbetare?

– Jag försöker att måla upp vad vi har för målsättning och se till att alla vet vart vi är på väg. Att ha starka personer runt sig är viktigt, liksom att se till att de har klara ansvarsområden. Sen gäller det att ge energi och se till vi alla går åt samma håll.

Hur hanterar du medarbetare som du känner att du inte har med dig?

– Man får alltid ta en diskussion med dessa individer. Fungerar det inte så måste man byta. Det kanske låter hårt, men om man ska komma någon vart måste man ha folk omkring sig som ger energi. Man kan inte ha energibovar som går runt och säger vad var det jag sa.

– Medarbetare ska ha hög integritet, och säga vad de tycker och  det ger ofta energi till diskussionen om att man i en grupp har olika uppfattningar. Däremot, när ett beslut sen fattas förväntar jag mig att alla står bakom det.

Hur använder du medarbetarnas idéer?

– Det finns många olika sätt. Man måste tala med individer och lyssna på dem. De är en av ledarens viktigaste uppgifter.

Hur ser du till att fatta rätt beslut?

– Det beror väldigt mycket på. Det finns en del mindre frågor där man måste fatta snabba beslut. När det gäller större beslut och frågeställningar är det ofta en process. Jag skjuter inte från höften. Jag försöker förstå möjligheter och risker. För att göra en riktig bedömning lyssnar jag på många. Dels lyssnar jag på mina medarbetare på Investor, men vi har också ett brett nätverk av företagsledare, där jag kan bolla idéer.

Har du någonsin fattat kontroversiella beslut och sen upptäckt att det varit fel?

– Jag skulle inte säga kontroversiellt beslut. Vi lägger ner mycket tid innan vi investerar i nya bolag, och försöker fokusera på de områden vi har en stark kunskap om, men man kan alltid hamna fel i en investering. Då är det viktigaste att man vidtar nödvändiga åtgärder, att man agerar så snabbt som möjligt, och inte minstatt man lär sig av misstagen.

Vad är du mest stolt över?

– Jag har lyckats attrahera bra människor runtomkring mig som hela tiden driver hårt för att kontinuerligt förbättra och skapa ett mervärde. Jag är stolt över företagets kultur och kärnvärden, vad vi står för.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här