Järnmalmspriset dyker efter granskningsuppmaning

Den kinesiska järn- och stålorganisationen uppmanar Kinas myndigheter att granska de bakomliggande faktorerna till den rusning i järnmalmspriset som skett under året. Järnmalmspriset dök 7 procent på fredagsmorgonen.

Av nattens handel på Sydney-börsen att döma väntar börsfall för flera gruvbolag med exponering i järnmalmspriset samt för stålbolag på fredagen. Värst drabbade i den australiensiska handeln var Fortescue Metals, nära 5 procent ned, efter branschorganisationens uppmaning till Kinas myndigheter.

Bland konkurrenterna med järnmalmsintressen i gruvbranschen finns Vale, Rio Tinto, BHP, Anglo American, Nucor, Freeport-McMoran och Ferrexpo. Bland ståltillverkare finns svenska SSAB, Arcelor Mittal, Voestalpine, Tenaris och Evraz som kan komma att dras ned.

Järnmalmspriset hade klättrat till sin högsta nivå på fem år när branschorganisationen reagerade med uppmaningen till Kina på fredagen. Uppmaningen följer dessutom en liknande varning från branschanalysfirman CRU Group, som tidigare i veckan uppgav att rusningen nu är “frånkopplad alla fundamentala faktorer” för den för ståltillverkning avgörande insatsvaran.

Prisrusningen tog sin början i av året efter den katastrofala dammkollapsen vid en gruva i Brumadinho, Brasilien, som bragte över 300 människor om livet. Därefter har flera andra faktorer, bland annat leveransbegränsande väderlek, bidragit till utbudsbrister. Samtidigt har den kinesiska stålproduktionen fortsatt leverera överraskande höga rekordresultat de senaste veckorna.

Priset på järnmalm har därmed stått i kontrast till prisutvecklingen på metallsidan under året. Metallmarknaden har darrat betänkligt av farhågor om att ett uppblossande handelskrig ska dra ner efterfrågan på metaller som är avgörande för den konjunkturkänsliga verkstadsindustrin.

Det senaste kvartalet har inneburit den starkaste enskilda perioden sedan 2016, då priset gick bärsärk och rusade 19 procent under en och samma handelsdag. Totalt var järnmalmspriset upp 60 procent för året innan fallet på fredagen. De i Singapore handlade kontrakten nådde nivåer över 120 dollar per ton under måndagens handel.

Priset har även i tidigare skeden beskrivits “frikopplat från fundamenta” efter uppgångar som av analytiker beskrivits som känslostyrda och kortsiktigt beroende av stora blankningspositioner via handel med komplexa finansiella produkter.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här