Järnmalmspriset nära 5-årshögsta

Järnmalmen rörde sig på tisdagen åter mot de nivåer som noterades i slutet på förra veckan, det högsta priset på fem år, efter att ha sjunkit tillbaka något på måndagen.
Järnmalmspriset nära 5-årshögsta - jarnmalm-700_binary_6954409.jpg

I januari kollapsade en damm i Brasilien som ledde till att brasilianska Vale produktionsstoppade sin största gruva i Minas Girais, vilket fick priset på järnmalm att stiga.

Utbudet av järnmalm minskade även efter en tropisk cyklon som drabbade nordvästra Australien, som är den näst största producent av järnmalm i världen.

Kina, som är världens största konsument av järnmalm, upplevde en minskad import av råvaran under året. Lagret av järnmalm i kinesiska hamnar noteras även vara på sin lägsta nivå sedan början på 2017.

”Överlag har vi sett pristoppen, men vi förväntar oss att en stark prissättning håller i sig i det andra kvartalet in i det tredje”, menar JP Morgan i en analys.

Vidare påpekar JP Morgan att i det fjärde kvartalet kommer priset troligtvis att falla tillbaka och hänvisar till återupptagen gruvverksamhet, minskad global tillväxt och en återhämtning av leveranser till Kina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets