Järnmalmspriset rusar till femårshögsta

Järnmalmspriset rusade på måndagsmorgonen efter att Australien meddelat att exporten fallit för första gången på 18 år.

Strax efter klockan 9 steg järnmalmskontrakten över 4 procent, vilket innebär ny femårshögstanivå.

Flera järnmalmsproducerande gruvbolag fanns bland vinnarna i både London och Sydney på måndagen efter exportstatistiken från Australien. Enligt myndighetsdata kommer landets export av stålråvaran att minska med 4 procent under året, vilket i kombination med en kraftfull ökning av stålproduktion i Kina, fortsatta problem kring den brasilianska storproducenten Vales avskiljningsdammar och konsekvenser från ogynnsamma väderrelaterade faktorer, inneburit en kraftig prisökning under året.

Det senaste kvartalet har inneburit det starkaste kvartalet sedan 2016. Totalt är järnmalmspriset upp 60 procent i år. De i Singapore handlade kontrakten nådde nivåer över 120 dollar per ton under måndagens handel.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här