Jättar bryter med Huawei

De amerikanska halvledartillverkarna Intel, Qualcomm och Broadcom och de europeiska konkurrenterna Infineon och ST Microelectronics är i färd med att avbryta leveranser till den kinesiska telekomtillverkaren Huawei efter att bolaget svartlistats av amerikanska myndigheter.

Det rapporterar flera medier på måndagen.

Bolagen är Huaweis leverantörer av avgörande chipteknik för smarta mobiltelefoner – en produkt som har blivit en allt större del av Huaweis verksamhet. Huaweis marknadsandelar har vuxit kraftigt de senaste åren. Förra året gick Huawei förbi Apple, och under årets första kvartal var det kinesiska företaget tvåa efter Samsung på smartphonemarknaden med 17 procent av försäljningen.

Hur stor inverkan leveransavbrott kan komma att ge på Huaweis verksamhet är dock svår att uppskatta då bolaget förberett sig på den uppkomna situationen genom lageruppbyggnad av viktiga komponenthårdvaror de senaste månaderna.

Tidigare under morgonen rapporterades att också Alphabetägda Google stoppat alla affärer med det kinesiska bolaget som omfattar överföring av hårdvara, mjukvara och teknisk service.

Huaweis framtida mobiltelefoner kommer således att förlora tillgången till kommande uppdateringar av Googles operativsystem Android.

Inte heller detta är dock något som tagit Huawei på sängen. Bolaget har en etablerat en avdelning som arbetar med att utveckla ett eget operativsystem i händelse av att Google och Microsoft (för Huawei-datorer) skulle falla ifrån leverantörsledet, enligt techsajten The Verge.

I november uppmanade USA sina allierade att undvika utrustning från Huawei, som också är Nokias och Ericssons främsta konkurrent på nätverkssidan, med hänvisning till säkerhetsrisker. Svartlistningen på fredagen gällde för Huaweis moderbolag och 68 partner- och dotterbolag.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.