Jefferies: Välj dessa aktier framför europeiska

Investmentbanken Jefferies ser inte något fyndläge på börsen. Men om man ska investera i aktier rekommenderar investmentbankens analytiker att rikta blickarna västerut.

Sedan börskraschen 2008 har USA överträffat de europeiska indexen. Givet Europas underprestation så har allt fler investerare satt hoppet till en revansch på de europeiska börserna. Under 2017 har 100 miljarder dollar strömmat in till de europeiska börserna, medan USA-börserna har haft motsvarande kapitalinflöden på 16 miljarder dollar.

Kursnivåerna talar sitt tydliga språk – det är dyrt att köpa aktier. De amerikanska aktierna handlas till ett genomsnittligt P/E-tal på 18.2 och de europeiska aktierna värderas lite bättre till ett genomsnittligt P/E-tal på 17.

Jefferies ser ingen uppenbar chans till fyndläge på börsen men vidhåller ändå att de amerikanska aktierna, trots att de handlas till premier, är mer köpvärda än de europeiska. Anledningen är den amerikanska skattereformen som väntas ge de amerikanska företagens vinster en skjuts uppåt.

”I det bästa scenariot kommer de amerikanska aktierna bli billigare, men kommer fortfarande ligga över det historiska genomsnittet”, skriver Jefferies i ett pressmeddelande.

Investmentbanken har uppskattat förändringarna i de amerikanska företagens vinster efter skattereformen och förväntar sig då att S&P 500-indexets P/E-tal kommer falla till 16.2, vilket fortfarande är över det 20-åriga genomsnittet.

När enskilda aktier jämförs väljer Jeffries analytiker i sju fall av 13 ändå en amerikansk aktie framför en europeisk.

”Många viktiga skillnader försvinner genom att bara jämföra index, de högre indexvärderingarna kan bero på att de amerikanska aktiernas tillsammans har presterat bättre under en lång tid. Och de amerikanska aktierna kommer gynnas av skattereformen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.