Jessica Sædén, nominerad Årets stjärnskott

Jessica Sædén är chefsjurist på robotrådgivaren Lysa. Även om hon försvarar mängden regelverk inom finansbranschen så är det hennes största utmaning för ett ungt snabbväxande finansbolag.
Jessica Sædén, nominerad Årets stjärnskott - Jessica Sædén 900
Jessica Sædén, jurist, Lysa.

Lysas vision är att göra det lätt för människor att spara och i dagsläget har man cirka 100000 betalande kunder, drygt 17 miljarder kronor i förvaltat kapital och finns i Sverige, Danmark samt Finland.

”Vi erbjuder ett automatiskt, brett och billigt fondsparande som anpassas efter kundens livssituation. På ett lite mer visionärt plan så vill vi vara med och sätta en ny standard  inom sparande och finansbranschen som är präglad av transparens, helt utan intressekonflikter som alltid sätter kunden i första rummet.”

Eftersom Lysa är ett reglerat bolag innebär det mycket juridik i all produktutveckling. Man är fem jurister idag, en sjätte kollega ansluter i juni.

Namn: Jessica Sædén

Ålder: 33

Antal år i yrket: 9

Bakgrund: Mannheimer Swartling och Ericsson (secondment)

En bra bolagsjurist är: Ansvarstagande, lösningsorienterad, ödmjuk och vill driva bolaget framåt

Jessica Sædén arbetar framförallt med verksamhetens legala prioriteringar och försöker ”se runt hörnet” kring vad det legala teamet kommer att behöva lägga tid på framöver.

I praktiken sitter hon ofta med i olika interna diskussioner som kan handla om en förändring av produkten och de legala frågor som då uppstår, eller djupdyker i någon fråga kring lansering i ett nytt land.

”Det kan handla om allt ifrån lokala avtalsfrågor till arbete med penningtvättsövervakning, så kallad AML-monitorering, eller vilken inverkan som något kommande regelverk kan komma att få och planerar produktanpassningar efter det, eller diskuterar arbete inför kommande styrelsemöte.”

Vad har du gjort tidigare och vad tog du med dig därifrån?

”Jag var tidigare jurist på Mannheimer Swartling där jag inledningsvis arbetade med publik M&A och aktiemarknad, men merparten av mina år var i byråns tvistelösningsgrupp. Jag har tagit med mig oerhört mycket från byrån, det var där jag växte upp arbetsmässigt. Utöver ren konkret juridisk kunskap har jag främst tagit med mig en kvalitetsmedvetenhet, förmåga att ta in komplex materia, värdera argument och risker, och prata juridik på ett begripligt sätt.”

Det är ett relativt ungt bolag inom finansbranschen – vad innebär det för dig?

”I vår regulatoriskt tunga bransch innebär den här snabba utvecklingen högt ställda krav på oss jurister. Därför är jag tacksam över att jag har fått möjligheten och resurserna att bygga ett starkt juristteam och tillsammans med dem utforma hur vi vill arbeta med juridiken på Lysa. Vi tror stenhårt på att ju mer integrerad juridiken är i produktutvecklingen, desto bättre blir slutprodukten och värdet för våra kunder. Dessutom är det så mycket roligare som jurist att jobba på det sättet. Jag ser det som en av mina viktigaste uppgifter framöver att värna om det arbetssättet och det nära samarbete med resten av bolaget som vi jurister har idag.”

Det pratas ofta om att det är många regler inom finansbranschen vilket försvårar konkurrensen och uppstickare. Har du någon kommentar kring det?

”Förutom många regler, är de komplexa och finns i flera lager. De viktigaste reglerna är till för att skydda investerare/kunder, ett försök att få finansiella bolag att vara transparenta och agera i kundens intresse, inte sitt eget. Och detta är precis vad Lysa vill göra. Det betyder att många regelverk går i linje med vår affärsidé att göra det som är bäst för kunden. Jag tycker alltså inte att regelmassan nödvändigtvis utgör ett hinder – utan snarare något positivt som tillför värde även för uppstickare. Sedan kräver det såklart resurser och att bolaget ser värdet i regelefterlevnaden.”

Vad är det svåraste med ditt uppdrag?

”Det är nog ändå mängden av regelverk. Genom produktutveckling och med nya marknader ökar den regulatoriska komplexiteten, och framförallt allt då det konstant händer nya saker på regelområdet, särskilt på europeisk nivå. Det är en utmaning att hålla koll på vad som är på gång och förstå hur det kommer påverka oss som bolag om ett år, om fem år, för att kunna arbeta proaktivt. Det är också en utmaning att fortsätta hålla den regulatoriska förståelsen som genomsyrar bolaget på en hög nivå. Kan vi lyckas med detta så tror jag att vi som bolag kommer att vara bättre rustade att nå våra mål. Och sättet vi arbetar med detta handlar nog främst om att fortsätta det nära samarbetet, både inom juristgruppen men även med produkt, tech och design, samt rekrytera ännu fler grymma juristkollegor.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG