JP Morgan: Låg risk för amerikansk bostadsbubbla

Ny studie från investmentbanken visar att oron över prisökningar på bostadsmarknaden kan vara obefogad.
JP Morgan: Låg risk för amerikansk bostadsbubbla - bostad-bostäder-lägenhet-700-170215_binary_6825784.jpg

Bostadspriserna har under de senaste åren ökat stadigt i stora delar av västvärlden, vilket har lett till en oro över hur länge denna utveckling kan pågå innan det kommer en kraftig justering på marknaden.

Enligt en ny studie från den amerikanska investmentbanken JP Morgan är risken för en hastig nedgång på bostadsmarknaden dock låg, rapporterar CNBC.

– Data visar att ihållande ökningar av bostadspriser har varit regel snarare än undantag ända sedan andra världskriget, växande befolkningnar och ökade reallöner har drivit ökningen, säger Jesse Edgerton, analytiker på JP Morgan, om studien.

Investmentbanken menar att de ständigt stigande priserna följer en logisk utveckling som inträffar när reallönerna ökar och allt fler behöver en bostad i takt med att befolkningen växer.

Det finns dock, som bekant, fall där bostadspriserna avviker från den historiska trenden och faller kraftigt.

– Det har inträffat stora prisnedgångar över flerårsperioder, som vi såg med i USA i början av 2006. Men sådana nedgångar har inte varit vanliga, även efter perioder av stigande priser, säger Jesse Edgerton.

Enligt undersökningens statistiska modeller är risken för att de reella bostadspriserna ska sjunka under de närmaste fem åren endast 10 procent i USA och 20 procent i Kanada.

Sedan 2000 har de reella bostadspriserna i USA ökat med 29 procent, medan de i Kanada har ökat med hela 138 procent.

I undersökningen har JP Morgan använt sig av historiska data från 14 utvecklingsländer från 1950 till och med idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets