Kamprads aktieportfölj

Att Ikeasfären nyligen gick in i krisdrabbade Core Ventures kan knappast vara grundaren Ingvar Kamprads beslut. När han själv får välja föredrar han istället bolag som brukar betraktas som några av börsens tråkigaste; Geveko, Salus Ansvar, Platzer och verkstadsföretaget VBG.

Ingvar Kamprad är en av världens rikaste män och överlägset rikast i Europa, enligt tidningen Euro Business som värderas hans förmögenhet till 275 miljarder kronor. Den absolut största delen av investeringarna ligger i Ikea, som samma tidning värderar till totalt 200 miljarder kronor. Utöver varuhuskoncernen ligger hans tillgångar i finansföretaget Inter-Ikea, som är värderat till 60 miljarder, och Ikano vars värde Euro Business uppskattar till 15 miljarder kronor.

Sammantaget är Ikea-sfären en stor aktör på Stockholmsbörsen men de stora investeringarna går genom något av sfärens bolag. När det gäller Ingvar Kamprads personliga innehav är det bara i sju av börsens bolag som han är större ägare i.

Mot bakgrunden att han för drygt ett och ett halvt år sedan läxade upp Ikanos VD Jens Nordahl och hans förvaltare för att ”investera som pensionärer”, trött på den låga avkastningen som de huvudsakliga investeringarna i statsobligationer givit, ter sig valet av aktier rätt intressant. Själv investerar han nämligen som en tvättäkta pensionär.

Ikeasfäres investeringar i Glocalnet, Core Ventures, Framfab, Resfeber och matportalen Tasteline går genom Ikano, Catella IT eller Inter Ikea, medan de bolag Kamprad själv står som ägare i är långtifrån spännande.

Investment- och industribolaget Geveko är en klar favorit. Där förfogar Ingvar Kamprad dels personligen över 5,5 procent av bolaget, dels ligger tre av Ikea-sfärens övriga bolag investerade i företaget. Det senaste året har aktien backat 12 procent, och trots att den nye VDn i bolaget, Hans Ljungkvist från Bure, sagt att man ska börja investera i onoterade bolag, vilket är ett sätt att öka risken, är Geveko knappast något för den som vill spela högt på börsen.

Kamprads näst största innehav är 2,2 procent i verkstadsbolaget VBG, värt 7,7 Mkr nästa investering. Bolaget, vars huvudverksamhet är tillverkning av släpvagnskopplingar och slirskydd, har alltsedan ett förvärv av tyska kollegan Ringfeder väntat på ett resultatlyft som än så länge lyser med sin frånvaro. För aktien var 2000 ett minst sagt svajigt börsår och bara sedan i oktober har kursen rasat med över 20 procent från 135 kronor till cirka 105.

Ingvar Kamprad har även investerat i ett par diametralt olika fastighetsbolag. Dels Fredrik Lundbergs Hufvudstaden, som även lockat andra framstående affärsmän som Gustaf Douglas och Laszlo Szombatfalvy, dels Sven-Olof Johanssons Fastpartner. Bolagen skiljer sig åt kraftigt vad gäller fastighetsbestånd och den enda likheten är att ingen av dem lyckats hänga med i det gångna årets fastighetsrace på börsen. ´

Hufvudstaden har bara lyckats stiga 4 procent och Fastpartner har – tyngt av misslyckade IT-satsningar – rasat med hela 52 procent. I det sistnämnda fallet har Kamprad dock minskat sitt innehav under året och sålt aktier för cirka 3 Mkr.

Den investering som gått bäst under det senaste året är den tredje fastighetsinvesteringen, förvaltaren Platzer, vars innehav till största delen finns i Västsverige och som gått bra, både bolagsmässigt och på börsen med en uppgång på 32 procent.

Största risken i portföljen finns i form av 24 000 aktier i C Tech, som är det enda bolag inom den nya ekonomin som Kamprad personligen investerat i så sent som i januari i år. C Tech får även det betecknas som en aktie med hyfsat låg risk i; det senaste året har aktien backat med 6,5 procent vilket knappast är något i jämförelse med många andra teknik- och internetbolag som tappat över 90 procent av sitt börsvärde.

Å andra sidan; vem kan klandra Ingvar Kamprad själv för att investera som en pensionär? Dels har han tagit en och annan risk på vägen under uppbyggnaden under Ikea, dels fyller han själv faktiskt 75 år om bara några veckor.

Kamprads personliga favoriter

Aktie Värde Kursutveckling senaste året, procent

Geveko -12 Kamprad personligen 35,5 Mkr (gm Ikano Investment 41 Mkr gm Ikea Investment 30 Mkr gm Ikea Finance) 1,3 Mkr VBG 7,7 Mkr -21 Hufvudstaden 6,8 Mkr +4 Salus Ansvar 2 Mkr -24 Platzer 1,9 Mkr +32 Fastpartner 1,2 Mkr -52

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets