Kanada utreder Nike och Dynasty Gold för tvångsarbete i Kina

Kanada har inlett en utredning av Nikes lokala verksamhet och guldproducenten Dynasty Gold över påstådd användning av uiguriska tvångsarbetare i Kina. Det rapporterar BBC.
Kanada utreder Nike och Dynasty Gold för tvångsarbete i Kina - nike
Nike Zoom LeBron NXXT Gen

Granskningen är initierad efter ett inlämnat klagomål från en människorättsgrupp.

Nike uppger att de inte längre har kopplingar till bolagen som påstås använda uigurer för tvångsarbete.

Dynasty Gold är majoritetsägare i en gruva i provinsen men säger att de saknar operativ kontroll över den. Bolaget påpekar också att anklagelserna kommer efter att man lämnat regionen.

Uigurer är muslimer och den största etniska minoritetsgruppen i den kinesiska provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Det har tidigare skrivits om hur de tvingas till tvångsarbete och ”omskolning”, vilket syftar till att radera deras kultur och religion. FN skrev i en rapport förra året att det begås betydande människorättsbrott mot gruppen. Peking har tillbakavisat anklagelserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets