Kepler köpstämplar Nibe: ”Bättre ta position sent än aldrig”

Tack vare strukturella trender väntas Nibe uppvisa stark omsättnings- och rörelseresultatstillväxt framgent, enligt Kepler Cheuvreux. "Tillväxthistorian är lång med god uppsida under överskådlig framtid", skriver analyshuset om värmeteknikbolaget och köpstämplar aktien.
Kepler köpstämplar Nibe: ”Bättre ta position sent än aldrig” - Nibe värmepump
Foto: Nibe

De leveranskedjeproblem som länge haft negativ effekt på Nibe har mildrats, men problemen har fortsatt påverkat produktionen under det första kvartalet. Trots det ökade omsättningen inom affärsområdet Climate Solutions, där värmepumparna ingår, med närmare 40% jämfört med motsvarande period i fjol. Leveranskedjeproblemen väntas mildras ytterligare under den andra halvan av 2023.

”Även om vi kraftigt ökat vår produktionskapacitet är vår leveransförmåga fortsatt utmanad av de yttre omständigheterna som bristen på ett antal kritiska komponenter. Leveransförmågan hos de allra flesta av
våra underleverantörer har dock avsevärt förbättrats”, går det att utläsa i kvartalsrapporten som släpptes under tisdagen.

”Bättre sent än aldrig”

I ett morgonbrev på onsdagen med underrubriken ”Bättre att ta position sent än aldrig” noterar Kepler Cheuvreux att Nibe länge vuxit kraftigt. Efterfrågan på bolagets produkter både har och väntas öka ytterligare i år. Analyshuset nämner en handfull orsaker till detta.

Dels lyfts produkternas hållbarhet samt marknadens behov av att minska sitt beroende av fossila bränslen, dels den senaste tidens återhämtning i efterfrågan på den amerikanska marknaden.

Nibe är enligt Kepler Cheuvreux på god väg att nå sitt försäljnings på 80 miljarder kr 2026, vilket vore en fördubbling jämfört med 2022.

”Med tanke på den starka marknadstillväxten förväntar vi oss att huvuddelen av detta kommer vara organisk”, skriver analyshuset som höjer rekommendationen för Nibe till köp från behåll.

Kepler Cheuvruex höjer sina estimat för värmeteknikbolaget för att återspegla de goda tillväxtutsikterna innebärande högre marginaler. Riktkursen för aktien skruvas upp till 145 kr, från tidigare 130 kr.

Starkt momentum väntas fortsätta

Investmentbanken Carnegie påpekar i sitt morgonbrev att det starka momentumet som setts särskilt i Climate Solutions väntas fortsätta. Carnegie upprepar rekommendationen behåll men skruvar upp riktkursen för Nibe-aktien till 115 kr, från 110, följt av ”en solid rapport”.

Nibes omsättning på koncernnivå ökade med 33% under det första kvartalet medan resultatet före skatt förbättrades med 80%, jämfört motsvarande period i fjol. Kvartalssiffrorna var i stora drag även bättre än analytikernas förväntningar.

Under onsdagsförmiddagen var aktien i Nibe upp 1,6% till närmare 114 kr. Sedan årsskiftet är aktien upp 17%.

På Affärsvärldens sida Aktierekar hittar du alltid de senaste köpråden och rekommendationerna för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets