KI:s generaldirektör: ”Förmögenhetsskatterna kan skada Sverige”

Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, varnar för att regeringens planerade höjningar av marginalskatterna och statliga inkomstskatterna kan få stora negativa konsekvenser, skriver Bloomberg.
KI:s generaldirektör: ”Förmögenhetsskatterna kan skada Sverige” - andersson-hansson-brusewitz-700_binary_6836883.jpg

De senaste månaderna har regeringen tvingats backa från en rad skatteförslag: bankskatt, höjd skatt på solel och delar av de skärpta 3:12-skatterna för fåmansbolag.

Under onsdagen gick L-ledaren Jan Björklund ut och sade att partiet vill stoppa regeringens föreslagna höjningar av flygskatten, marginalskatterna och förändringarna av 3:12-reglerna, skriver di.se. Även Centern har sagt sig vilja fälla regeringens planerade skattehöjningar. För att hoten ska bli verklighet krävs däremot stöd från Sverigedemokraterna.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg går nu Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz ut och kritiserar regeringens planerade skattehöjningar.

– Det finns stora negativa risker, åtminstone på längre sikt, med höjda skatter på statlig inkomstskatt och marginalskatter, säger han till Bloomberg.

Urban Hansson Brusewitz anser också att regeringen bör hålla igen med utgifterna och att man bör överväga att placera pengarna i en fond som är avskild från budgeten.

Han anser också att regeringen bör se över sitt mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

– De kommer inte att nå sitt mål. Man ska aldrig säga aldrig men sannolikheten är väldigt, väldigt låg, säger han till Bloomberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.