Kinesisk femårsplan bra för svenska företag

Klas Eklund, chefsekonom på SEB, är just hemkommen från Kina, där president Hu Jintao och den nationella folkkongressen just nu fattar beslut om den nya femårsplanen. ''Den omedelbara effekten av de kommande besluten är positiv för de svenska företagen i Kina'', säger han.

I Kina är trycket stort på att minska inkomstklyftorna och skapa en tillväxt som inte bara är rasande snabb, utan också tar mer hänsyn till miljön. Mot bakgrunden av en årlig tillväxttakt på nio, tio procent under det senaste decenniet har folkets protester blivit alltmer högljudda: Om det går så bra för Kina, varför är många av våra barn fortfarande sjuka och undernärda?

Framför allt på landsbygden, bland landets fattigaste – bönderna – jäser upproren. Under 2005 räknades 87 000 upplopp och demonstrationer, mot bland annat arbetslöshet och konfiskering av böndernas mark.

När President Hu Jintau nu arbetar fram riktlinjerna för den nya femårsplanen har han två tuffa krav:
* Att möta folkets, och omvärldens, krav på en mer hållbar utveckling och en tillväxt som tar större hänsyn till miljön och fördelningsfrågor. Vinsterna måste komma även områden utanför de hetaste tillväxtområdena till del.
* Att fortsätta locka företag till tillväxtundret Kina, där arbetskraften är billig och etableringskostnaderna låga – men där byråkratin utgör ett växande hinder för investeringar.

Klas Eklund kom hem från Kina för ett par dagar sedan. Han besökte Shanghai och Peking.

– Jag träffade ett antal kinesiska ekonomer som sitter centralt placerade, nära den politiska toppen och några som jobbar think tanks.

Vad talar de om i dagsläget?
– Om att det inte räcker att växa snabbt, att man måste höja utbildningsnivån och folkhälsan. Man har börjat jobba med gröna räkenskaper, där man tar hänsyn till miljöpåverkan när man talar om tillväxten. I Kina betyder en grön beräkning att ett par procent dras bort från BNP.

Betyder det nya synsättet vad gäller landets utveckling att tillväxttakten kommer att saktas av?
– Inte nödvändigtvis. Jag tror fortfarande att BNP är underskattat, det beror på att man underskattar tillväxttakten i servicesektorn eftersom den är svårt att beräkna.

Vad kan den nya femårsplanen betyda för de svenska företag som finns i Kina, och för de som planerar att starta verksamhet där.
– Den omedelbara effekten är nog positiv. Satsningen på inlandet och landsbygden medför stora investeringar i infrastrukturen. Det öppnar upp ytterligare delar av landet och gör det lättare att komma till Kina.

Men är det så attraktivt för ett svenskt företag att etablera sig utanför de heta områdena?
– Det är inte fråga om att ett svenskt företag ska kasta sig ut i bergen till någon liten bondby. De nya utvecklade området är som en slags bläckfisk, som slingrar sig från storstäder som Shanghai. Det finns flera hundra storstäder i Kina och vad de gör är att satsa på pärlband av utvecklade städer som binds ihop.

Vad tror du om löneläget?
– Lönerna stiger i kuststäderna, men det är bara fläckvis som du har snabba löneökningar. Det är ett stort gap till våra löner i Sverige, en kinesisk arbetarlön är fortfarande bara mellan fem och tio procent av den svenska. Dessutom finns ett tryck från folket på landsbygden som vill komma in och ta arbete i städerna, det håller nere löneökningarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF