Kinnevik vill dela ut 6,4 miljarder: ”Tagit del av större ägares perspektiv”

Kinneviks styrelse vill att investmentbolaget ska dela ut 23 kronor per aktie till ägarna.
James Anderson, Kinneviks ordförande
Kinneviks ordförande James Anderson på Skagens konferens. Arkivfoto: John Resborn

Kinneviks styrelse är nu färdig med översynen av kapitalstrukturen, enligt ett pressmeddelande efter börsens stängning på onsdagen. Styrelsen har ”tagit del av större aktieägares perspektiv” och föreslår nu en kontant värdeöverföring om 23 kr per aktie. Sammanlagt vill investmentbolaget dela ut 6,4 miljarder kronor.

”Beslutet ska ses mot bakgrund av att Kinnevik redan delat ut mer än 80 Mdkr i värde till sina aktieägare sedan inledningen av bolagets omstöpning till ett ledande europeiskt tillväxtfokuserat investmentbolag under 2018”, heter det i pressmeddelandet.

Förslaget kommer efter att det blivit känt att Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2, vilket kommer stärka nettokassan ”väsentligt”.

”Styrelsen och jag uppskattar det gensvar vi har fått från våra större aktieägare i samband med vår översyn av Kinneviks kapitalstruktur, och är tacksamma för deras stöd för vår strategi och för våra ambitioner. Vi kommer att nyttja våra stärkta finansiella resurser med tålamod och selektivitet för att bygga en mer koncentrerad portfölj”, säger ordföranden James Anderson.

Han säger också:

”I partnerskap med entreprenörer och investerare kommer vi bygga fantastiska bolag i stor skala, och därigenom skapa värde för samtliga våra aktieägare.”

Utdelningen är villkorad att Tele2-affären genomförs enligt plan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.