”KKR Nabisco firades med Krug Brut 59”

Som delägare i en av Wall Streets största investmentbanker ­skålade Håkan Guldkula ofta i champagne på 1980-talet. Nu har han ett eget champagneföretag.

Håkan Guldkula är jetlaggad, han har precis landat i Stockholm efter en resa till Cannes och Beverly Hills. Hans bas i USA är annars på The Plaza Hotel i New York där han köpt tre lägenheter.

Han växte upp i Ludvika under 1960- och 1970-talen, och till skillnad från många av klasskompisarna började Håkan Guldkula tidigt intressera sig för aktier.

– Som tolvåring läste jag aktiekurser i tidningen och under gymnasietiden höll jag i studiecirklar om aktier och fonder.

År 1985 kom han till New York för ett arbete på Svensk-amerikanska handelskammaren, som han fick genom ett Anders Wall-stipendium.

– I USA fick jag också kontakt med Anders Wall, som blev min mentor.

När året var till ända ville Håkan Guldkula prova lyckan på Wall Street. Han sökte jobb på de största bankerna och fick ett erbjudande från Salmon Brothers.

– Men precis innan jag skulle skriva på kontraktet träffade jag Drexel Burnham Lambert och de dubblerade summan jag erbjudits, så det var lätt att tacka ja till dem.

Han minns tydligt ett av de första intrycken han fick av Wall Street under dess glansdagar, särskilt slutet av året 1985.

– Då stod jag för första gången på New York-börsens handlargolv tillsammans med sexhundra personer. Halv tio öppnade börsen och ljudvolymen blev öronbedövande.

Genom Drexel Burnham Lambert fick han vara med om flera historiska transaktioner, såsom riskkapitalbolaget Kohlberg Kravis Roberts & Cos (KKR) förvärv av livsmedelsjätten RJR Nabisco för 25 miljarder dollar.

– Vi hade som en tradition att skåla i champagne så fort en bra affär gick igenom. Riktigt stora affärsuppgörelser firade vi med Krug Brut 1959, jag minns speciellt en magnumflaska för cirka 11 000 dollar som vi skålade in Nabisco-affären med.

Fem år senare kom kollapsen. Investmentbanken hade anställt en person vars insider trading inte bara orsakade stora böter – bankens tillgångar frystes också i 24 timmar. I februari 1990 gick Drexel Burnham Lambert i konkurs. Och Håkan Guldkula, som hade varit delägare sedan 1987, förlorade nästan alla sina besparingar över en natt.

– Det som hände var att jag fick börja om från ruta ett. Men jag hade en trygghet i det nätverk jag byggt upp och det tog mig vidare.

Efter kraschen flyttade han hem till Sverige och blev utlandschef på Robur. Snart bar det av till London för jobb på Fidelity Investment. Där träffade han den tyske entreprenören Gerhard Huber som blev både vän och businesspartner. De startade internetbanken First E-bank i en källare i London som tre år efter uppstart såldes till den spanska banken BBVA för 20 miljarder kronor. Den största affären blev dock såddinvesteringen i United Therapeutics som i dag har ett börsvärde på drygt 50 miljarder kronor.

Håkan Guldkula delar numera sin tid mellan sina olika projekt, såsom ursprungsmärkning av kött, en ny plattform för reseindustrin och – det senaste projektet – Guldkula Champagne.

– Jag är ingen expert på champagne men jag har firat många affärer med drycken. Det är tack vare min uppväxt och erfarenhet från finansvärlden som jag vågar gå in på okänd mark. Och via min vän Håkan Svan, som har Akvavit i New York, kom jag i kontakt med Richard Juhlin, som är svensk champagne­kännare.

De startade Guldkula Champagne år 2013. Richard Juhlin ansvarar för att välja ut champagnehus i Champagne i Frankrike, och baserat på deras viner skapar han en egen blandning.

– Vi har testat vår champagne i Sverige och responsen har varit bra här, precis som i USA där vi lanserade champagnen i april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.