Köp billig omsorgsaktie

ANALYS Aktien har liksom många andra välfärdsbolag utvecklats svagt på börsen. När bolagets ocykliska tillväxt kan fås till ett p/e-tal på 10 slår Affärsvärlden till.

KÖP Välfärdsbolagen har inte rosat Stockholmsbörsen de senaste åren, där främst debatten kring vinster i välfärden har satt sina spår i aktiekurserna. När den nya regeringen i början av året beslutade om att inte gå vidare med vinstbegränsningar i välfärden borde det ha gett bränsle till aktierna, men i stället har flera av dessa tappat på årets hittills urstarka börs som favoriserat cykliska bolag.

Ett av de drabbade omsorgsbolagen är Ambea, som vid noteringen 2017 ansågs vara snabbväxaren bland Stockholmsbörsens vårdbolag. 2018 blev dock något av ett mellanår när omsättningen växte med drygt 4 procent, en bra bit under de högt satta finansiella målen om tillväxt på 8–10 procent om året.

Däremot väntas omsättningen nästintill fördubblas under 2019. Ökningen kommer från Ambeas förvärv av omsorgsverksamheten i det tidigare Investor-ägda Aleris, som i fjol omsatte drygt 4,7 miljarder kronor. Ambea räknar med att de direkta synergierna kommer uppgå till 90 miljoner kronor de två närmsta åren, även om integrationskostnaderna, som till största del tas under 2019, väntas landa på 100 miljoner kronor.

Ambeas rapport för räkenskapsårets första kvartal släpps den 8 maj. Bolaget påverkas relativt mycket av den nya redovisningsstandarden IFRS 16 (läs mer här och här) och har redan guidat för förändringarna som kommer i rapporten.

Givet IFRS 16-effekten värderas Ambea högt på ev/ebit. Däremot lockar p/e-talen, som inte påverkas av redovisningsförändringarna i samma utsträckning. På Affärsvärldens prognoser landar p/e-talen för 2019 respektive 2020 runt 10. Det är en klar rabatt mot sektorkolleger som Attendo runt 20, och i linje med Humana på 10, som dock dras med lägre marginaler. Affärsvärlden utnyttjar kurssvackan och rekommenderar köp i Ambea.

Detta är en kortversion av aktierådet Billig omsorgsaktie. Analys+-prenumeranter kan läsa hela texten här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.