Köp spännande nykomling

ANALYS Satellitbolaget har nått flera milstolpar under året. Den långsiktiga potentialen lockar.

KÖP En av fjolårets nykomlingar på börsen var satellitbolaget Ovzon, som i dag leds av Magnus René, tidigare vd på uppköpta 3d-printningsbolaget Arcam. Bolaget erbjuder en bredbandstjänst som möjliggör för väldigt små kommunikationsterminaler på marken att överföra höga datahastigheter, vilket är särskilt användbart i områden som saknar fungerande markinfrastruktur. Bolagets totala adresserbara marknad uppskattas till 8 miljarder dollar.

Sedan börsnoteringen i maj 2018 är aktien upp drygt 40 procent. Kursen tog fart på riktigt när det stod klart att bolaget hade säkrat finansieringen för att få upp en första satellit i rymden, vilket kostar drygt 1,5 miljarder kronor. Kapitalanskaffningen skedde dels i en nyemission på 750 miljoner kronor och dels i ett lånearrangemang som leds av finansmannen Robert Weils investeringsbolag Proventus. Om uppskjutningen lyckas uppskattas de årliga intäkterna till runt 1 miljard kronor om året, där en satellits livslängd beräknas till ungefär 15 år. Kostnaderna för underhåll när satelliten väl är på plats är väldigt låga – branschens genomsnittliga ebita-marginal ligger på höga 75 procent. Ur det perspektivet ter sig ett börsvärde på drygt 2,5 miljarder kronor väl blygsamt.

De potentiella miljardintäkterna ligger dock minst två år fram i tiden. Fram till dess kommer kassaflödet vara negativt, även om bolaget har en viss försäljning på tredjepartssatelliter. Men om vi lyfter blicken till efter uppskjutningsåret 2021 ser värderingen mycket attraktiv ut.

Ovzons framtida potential i kombination med en erfaren ledning och starka huvudägare ibland annat Öresund och Bure, gör att det är svårt att hålla fingrarna borta från köpknappen. Ett köp för den riskvillige investeraren med flerårig placeringshorisont.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Mer bränsle i raketen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.