Köpläge i Ryssland
Den senaste månaden har RTS-index gått upp med 14 procent. Köparna har hittat tillbaka till Moskvabörsen och intresset kan hålla i sig. Att oljepriset har nått rekordnivåer på runt 135 dollar per fat gör naturligtvis sitt till. Men också att den politiska situationen är lugnare när väl Dmitrij Medvedev installerats som president och Vladimir Putin som premiärminister.
I det nya tandemstyret fokuserar Medvedev på frågor som rör it-sektorn, små och medelstora företag, infrastuktur samt, som det heter, sektorer med en naturlig konkurrensfördel. Medan Putin tar hand om “nytänkande”, institutioner och investeringar. Målet är ekonomisk stabilitet och kontinuitet. Vad som händer på den politiska agendan var en av de viktiga frågor som togs upp under Aivaras Abromavicius, partner och förvaltare på East Capital, presentation av läget i Ryssland vid en konferens i Vilnius i mitten av maj. Det pågående reformarbetet fortsätter med det finansiella systemet och infrastruktur för transport, elnät och telekom. Modernisering står högst på den politiska dagordningen.
Förra året blev lite av ett mellanår för ryska aktier. Utvecklingen hämmades av osäkerhet inför parlaments- och presidentval och en mängd börsintroduktioner som dränerade marknaden på kapital. Förra året noterades 39 bolag på börsen till ett sammanlagt värde av 46 miljarder dollar. I år blir det betydligt färre. Dessutom drogs internationellt kapital till Latinamerika, Indien och Kina.
Nu börjar investerarna upptäcka Ryssland igen. De ekonomiska utsikterna är stabila, och även om den ryska ekonomin inte är helt frikopplad från övriga världen kan tillväxten fortsätta, trots en global avmattning.
East Capitals chefekonom Marcus Svedberg räknar med att tillväxten i Ryssland fortsätter att vara stark de närmaste två åren, med en årlig BNP-tillväxt på 7 procent. Det enda stora orosmolnet är inflationen. För närvarande är inflationstakten runt 13 procent på årsbasis, för att sedan sjunka något under nästa år. Målet är att komma under 10 procent.
En viktig nyckel till tillväxten är olje- och gasexporten. Förra året var överskottet i handelsbalansen rekordhöga 132 miljarder dollar. Olje- och gasskatten svarade ensam för en tredjedel av statsbudgeten. Ryssland är också förhållandevis skyddat från finanskrisen med en låg andel utrikeshandel och totala skulder på 4 procent av BNP. Valutareserven är den tredje största i världen, med 508 miljarder dollar.
Den verkliga drivkraften finns i stigande inhemsk efterfrågan. Förra året ökade försäljningen i detaljhandeln med 15 procent, vilket till och med var mer än ökningen i disponibel inkomst. När allt fler människor i ett land får det bättre brukar bankerna vara bra investeringsalternativ. Så är också fallet i Ryssland. Förtroendet för bankerna är på väg tillbaka. För fyra år sedan var det bara i stort sett var fjärde ryss som litade på banken. Förra året var andelen 38 procent.
Störst är Sberbank, som står för en tredjedel av alla hushållslån och hälften av inlåningen.
Överlag går det bra för företagen. Förra året ökade omsättningen med 39 procent, sett till medianen, medan nettovinsterna steg med 53 procent. Det gör att värderingarna har kommit ned, och börsen som helhet handlas till p/e 10 på vinstprognoserna för 2008. Det är billigt. Ännu billigare är oljebolagen. Om nuvarande oljepris håller i sig handlas Lukoil till p/e 5. Men analytikernas förväntningar ligger på att ett fat olja i genomsnitt ska kosta 91 dollar i år och nästa år, för att sedan falla ned mot 83 dollar år 2010. Historien visar att prognoserna brukar vara i underkant. Dessutom har produktionsskatten minskat med 7 procent, vilket ger extra skjuts åt vinsterna i oljesektorn.
Priset för naturgas steg med 35 procent under första kvartalet, vilket var mest av alla råvaror. Det är ingen nackdel för Gazprom, som har chansen att hamna på den globala vinsttopplistan i år.
RTS-index består av de 50 största bolagen, vilka står för mer än 85 procent av det totala börsvärdet i Ryssland. De tre giganterna Gazprom, Lukoil och Sberbank svarar för 15 procent vardera i indexet.
För privata investerare går det att handla RTS-index via ABN Amros open end-certifikat Ryssland. Det fungerar som en indexfond i och med att det inte finns något slutdatum.
Certifikatet finns i en dollaranknuten och i en valutasäkrad variant. Den senare kan vara lämplig för den som tror på kursuppgång i Ryssland men är skeptisk till dollar. Det senaste årets dollarförsvagning gör att den som investerade i RTS-index i slutet av maj förra året har fått en avkastning i dollar på 31 procent medan den som växlat över till svenska kronor bara fått 14 procent. Nu är många bedömare inne på att dollarn i stället kan blir starkare. Då är det givna valet att inte valutasäkra. Tvärtom kan valutakurserna denna gång vändas till ens fördel.
Certifikaten är noterade på Stockholmsbörsen och handlas precis som börsnoterade fonder. Fördelen är att det inte tas ut någon årlig förvaltningsavgift. Däremot utgår vanligt courtage. Det är också lätt att följa utvecklingen på Moskvabörsen via RTS hemsida, rts.ru. Där finns aktuella kurser för index och enskilda bolag.
För långsiktiga investerare är en aktivt förvaltad fond som East Capital Ryssland, HQ Ryssland eller Londonbaserade Prosperity Capitals fonder bästa valet. Däremot går mer indexnära fonder starkt när olje- och andra råvarubolag stiger. Olje- och gasbolagen står i dag för 53 procent av index. Det är en förklaring till att flera storbanksfonder gått bra de senaste månaderna. Den som vill köpa index kan med fördel köpa en indexfond, det kostar mindre och ger därmed bättre avkastning.
De tre förvaltarna ovan är veteraner, fonderna har mer än tio års historik. Bäst har det gått för East Capital med en sammanlagd avkastning på 1 802 procent, vilket är mer än dubbelt upp jämfört med index. Det gör också East Capital Ryssland till världens bästa Rysslandsfond. Och utsikterna är goda för att fonden ska fortsätta att vara ett bra val med inriktning på bolag som gynnas av ökad inhemsk tillväxt som konsumentvaror, detaljhandel, byggföretag och banker. Dessutom är det troligen bra tajmning att gå in på den ryska marknaden i dag.
– Tidigare gånger den ryska börsen varit så här lågt värderad har det varit under perioder med stora problem. I dag är ekonomin i bättre skick än någonsin, säger Peter Elam Håkansson, ordförande och ansvarig för East Capitals investeringsteam.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.