Kopparpriserna stiger

Med ECB- och Fed-tal på inkommande handlas basmetallerna blandat på fredagen. Kopparn avancerar en del, medan övriga rörelser är mindre.

Basmetallerna stängde överlag lägre på torsdagen, med press från efterfrågeoro sedan det kinesiska inköpschefsindexet från HSBC backat, noterar Commonwealth i ett marknadsbrev.

Den oväntat starka försäljningen av befintliga hus i USA tolkades dock positivt för den inom branschen välanvända kopparmetallen. En råvaruanalytiker noterar också att en förbättrad ekonomi i USA bådar gott för kopparn, enligt Bloomberg.

Aluminiumpriset har under senare tid klättrat till den högsta nivån sedan början av 2013 på LME, men det tror inte Commerzbank kommer att vara hållbart. Detta eftersom uppgångarna hindrar den marknadsjustering som behövs för att minska överkapaciteten.

Ädelmetallerna, däribland guldet, avancerar något på fredagen. De positiva ekonomiska signalerna och en stark dollar har under veckan bidragit till att pressa ned guldpriset som ser en liten rekyl uppåt i dag.

”Den tekniska bilden för guld är väldigt svag just nu. Vi skulle kunna glida ned hela vägen under 1.250 dollar, särskilt om det kommer mer bevis om en tidigare räntehöjning”, säger en ädelmetallhandlare enligt Reuters.

Handlaren hänvisar till att onsdagens FOMC-protokoll visade att en tidigare räntehöjning debatterats av Fed-ledamöterna under det senaste FOMC-mötet.

Båda centralbankscheferna Mario Draghi och Janet Yellen håller sina tal senare i kväll från konferensen i Jackson Hole, och som alltid kommer vartenda ord att vridas, vändas och analyseras.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.