Köpvärd utdelningsaktie

ANALYS Den nya vd:n har startat tvåfrontskrig mot bolagets sjunkande lönsamhet. Affärsvärlden ser köpläge.

KÖP I mitten av februari stängde Johan Sundelin böckerna för sitt första år som vd för servettbolaget Duni. Bokslutet blev en dyster läsning. Trots en organisk tillväxt på 1,5 procent sjönk lönsamheten i tre av fyra affärsområden. Marginaltappen resulterade i att koncernens operativa resultat minskade till 430 miljoner kronor, jämfört med 491 miljoner året innan.

Det förlorade året 2018 har fått vd:n att ta i med hårdhandskarna både på intäkts- och kostnadssidan. Den prishöjning som bolaget tidigare aviserat kommer att få effekt under det första kvartalet 2019, men så länge massapriset håller sig på rekordhöga nivåer är det sannolikt att Duni får fortsätta höja priserna. Den riktiga lyckoträffen skulle bli om Duni tajmade en nedgång i massapriserna samtidigt som prishöjningarna slår igenom.

Förmånliga konsumtionstrender, en stabil huvudägare och dubbla marginallättnader gör att Affärsvärlden ser ett bra köpläge i Duni. Det är en trygg aktie som dessutom serveras med en direktavkastning på över 5 procent. Köp.

Det här är en sammanfattning av analysen Snart lyfter lönsamheten.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.