Kortjättar klättrade på Wall Street

De amerikanska börserna stängde högre på onsdagen med stöd av stark husstatistik och uppgångar efter bolagsrapporter från Dow-komponenter som McDonalds och Coca-Cola. Vinnare var även kortjättarna Visa och Mastercard, som steg på nyheter från Kina.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,5 procent till 18.038. På den bredare marknaden steg S&P 500 0,5 procent till 2.108 och Nasdaq Composite ökade 0,4 procent till 5.035.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 7 punkter till 1,98 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 8 punkter till 2,67 procent.

Under onsdagen kom rapporter från Kina att landet kan komma att öppna upp den inhemska marknaden för kreditkortstransaktioner för andra spelare än dagens monopolist, kinesiska Unionpay. Det skulle kunna öppna för ett kinesiskt intåg för kortjättar som Mastercard och Visa. Båda aktierna gick starkt på onsdagsbörsen, där Visa steg 4,1 procent och Mastercard var upp 3,9 procent.

På rapportfronten inkom Boeings kärnresultat i det första kvartalet bättre än väntat samtidigt som intäkterna kom in på den svagare sidan. Intäkts- och resultatprognosen för helåret upprepades men marknaden tog emot rapporten med skepsis och handlade ned aktien 1,4 procent, vilket gjorde Boeing till sämsta Dow-komponent.

”Jag tycker inte riktigt att vi får den intäktstillväxt som behövs för att man ska bli entusiastisk över vinsterna framöver”, sade Carlton Neel, förvaltare vid Euclid Advisors, enligt Dow Jones Newswires.

Kvartalsrapporten från Coca-Cola bjöd på en högre än väntad justerad vinst medan intäkterna var som väntat. Aktien klättrade 1,3 procent.

Snabbmatskedjan McDonalds redovisade ett första kvartal som kan sammanfattas med en resultatmiss mot analytikerförväntningarna för femte kvartalet i rad, skriver Dow Jones Newswires.

Därtill var restaurangjättens jämförbara kvartalsförsäljning ned med 2,6 procent i USA och ned med 2,3 procent globalt, medan de båda måtten endast väntades backa med 2,1 procent vardera enligt Consensus Matrix.

Att McDonalds-aktien syntes 3,1 procent högre kan tänkas bero på att bolaget guidar om kommande åtgärder för att vända utvecklingen.

Läkemedelsbolaget Abbott Labs redovisade ett högre justerat resultat än väntat och intäkter som motsvarade förväntningarna. Aktien steg 2,6 procent.

Från den amerikanska makroscenen rapporterades det att försäljningen av befintliga hus i USA steg med 6,1 procent till 5,19 miljoner hus i årstakt under mars –  det högsta årstakten på 18 månader. Marknaden hade bara räknat med en uppgång om 3,1 procent.

Efter kvällens stängning inkom delår från en samling tunga teknikbolag, inklusive Facebook och Qualcomm, samt från telekomoperatören AT&T.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.