Krisnedskärningar bland oljebolagen

Flera multinationella oljebolag har meddelat nedskärningar, investeringsstopp och andra besparingsåtgärder för att hantera pandemikrisen och det närmast brutala oljeprisraset, som fortsatte med omkring 5 procent till drygt 25 dollar på måndagsmorgonen.

Brittisk-nederländska Shell har beslutat att sänka investeringstakten med omkring 20 procent för året och avbryta nästa fas i återköpsprogrammet, enligt en presskommuniké. Den meddelade minskningen motsvarar omkring 5 miljarder dollar.

Amerikanska Exxon Mobil har varit ute hos konsulter och aviserat att reduktioner inom bemanning kommer meddelas inom kort. Investeringar kommer också senareläggas och minskas avsevärt, enligt uttalanden från vd Darren Woods i förra veckan.

Franska Total meddelade att återköpsprogram fryses och att kostnader ska skäras. Målet är att besparingar ska uppgå till 800 miljoner dollar, upp från tidigare guidning om 300 miljoner dollar.

Norska Aker BP har under morgonen gjort ändringar i investeringsprogram, där utvecklingsplaner skjuts på framtiden. Initialt är målet en investeringsreduktion på mellan 1 och 2 miljarder dollar under 2021 och 2022 samt med 20 procent för innevarande år, då målet var 2,2 miljarder.

Avseende de svenska oljebolagen upprepade Maha Energy under morgonen guidningen om en produktion på i genomsnitt 5.000-5.500 fat oljeekvivalenter per dag under 2020.

Maha sänker dock investeringsprognosen till 12-13 miljoner dollar från tidigare 20,7 miljoner, och flaggar för att en sänkning med ytterligare 4,8 miljoner dollar kan bli aktuell. Bolaget har också stoppat tester och simuleringar vid brunnen Maha-1.

I slutet på förra veckan skrev oljebolaget Enquest att bolaget inte längre räknar med återstart av produktionen vid fälten Heather och Thistle/Deveron. Planen är att sänka kostnader och kapitalinvesteringar.

Den 13 mars lät Lundin Petroleum meddela att den föreslagna utdelningen på 1:80 dollar per aktie ligger fast, men att den slutlig utvärdering i frågan kommer göras i slutet av året.

Africa Oil har upprepat de oljeprissäkringar som arrangerats av Prime Oil and Gas – oljeprissäkringar som kommer att mildra effekten av det kraftigt fallande oljepriset väsentligt, enligt ett pressmeddelande den 16 mars.

”Så trots det dramatiska fallet i oljepriset är jag säker på att vi kan leverera på vår 2020 Management Guidance”, kommenterade Africa Oils vd Keith Hill.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.