Laddar

Kursrally efter räntesänkning i USA

Kurserna på Stockholmsbörsen steg kraftigt direkt på onsdagen och handlades därefter förhållandevis stabilt till stängningen.

Efter Federal Reserves sänkning av styrräntan med 50 punkter uppstod ett lättnadsrally på världens börser. De övriga ledande Europabörserna utvecklades positivt men steg inte lika kraftigt. Fortsatt stigande amerikanska kurser på onsdagen gav ytterligare något högre kurser i Stockholm mot slutet av handelsdagen.

AFV Generalindex ökade med 3,1 procent till 382 medan OMXS30-index steg med 3,6 procent till 1.222. Omsättningen uppgick till höga 34,8 miljarder kronor. Federal Reserve sänkte sent under tisdagen styrräntan, Fed Funds, med 50 punkter till 4,75 procent.

Sänkningen var centralbankens första på fyra år och låg bakom den starka uppgången på USA-börserna under tisdagen. På Stockholmsbörsen var uppgången bred bland aktierna på Large Cap-listan. Verkstadsbolagen och bankaktierna som pressats mest på sistone utvecklades starkt.

Atlas Copco handlades upp 7,0 procent till 114,50 kronor, SEB 5,9 procent till 208 kronor, Swedbank 5,5 procent till 219,50 kronor och Volvo 5,6 procent till 117,50 kronor. Klädkedjan H&M avancerade 4,2 procent till 382 kronor. Den spanska klädkedjan Inditex redovisade ett nettoresultat om 393 miljoner euro för det första halvåret, vilket var strax över analytikernas förväntningar.

Husqvarna anordnade kapitalmarknadsdag i Tyskland. Bolaget upprepade sina finansiella mål och uppgav att man inte har påverkats av den pågående kreditoron, varken direkt eller indirekt. Vidare framkom att situationen för konsumenterna i Nordamerika är ansträngd och att trädgårdssäsongen 2007 är svag. Aktien steg 2,4 procent till 84 kronor.

Bolagen i råvarusektorn tillhörde vinnarna efter bland annat stigande metallpriser. Lundin Mining ökade 9,1 procent till 81 kronor. Stålbolaget SSAB steg 6,6 procent till 243,50 kronor. Credit Suisse har höjt målkursen för stålbolaget från 272 kronor till 300 kronor efter att banken inkluderat Ipsco-förvärvet i sina estimat. Rekommendationen är fortsatt outperform.

Oljebolaget Lundin Petroleum ser det som sannolikt att kunna borra en brunn i ryska Lagansky med start under det tredje kvartalet 2007. Aktien klättrade 2,1 procent till 74 kronor. Bland de övriga bolagen i sektorn handlades Tanganyika Oil upp 2,7 procent till 123,50 kronor medan PA Resources ökade med 4,9 procent till 64,75 kronor.

Börshandelsföretaget OMX aktie handelsstoppades strax före klockan 17 på onsdagen. Mer information väntas under torsdagen. Aktien gick svagt under dagen och det senaste avslutet i aktien före handelsstoppet gjordes 7,1 procent ned vid kursen 240,50 kronor.

Solkraftsföretaget PV Enterprise stack ut bland dagens vinnare med en uppgång på 18,4 procent till 116 kronor. Bolaget meddelade om ett femårigt försäljningsavtal med tyska Gehrlicher motsvarande ett försäljningsvärde om 810 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Bioteknikbolaget Diamyd Medical presenterade ytterligare bevis på varaktig immunologisk effekt av bolagets diabetesvaccin vid ett europeiskt diabetesmöte i Amsterdam den 18 september. Aktien steg 2,8 procent till 84 kronor.

Affärsvärlden rekommenderade köp av Hexagon, Lundin Petroleum och MTG i sitt senaste nummer. Hexagon ökade med 3,8 procent till 130,25 kronor och MTG med 4,1 procent till 416 kronor.

Programvarubolaget Readsoft avancerade 1,5 procent till 19,90 kronor efter att ha tecknat avtal om affärer värda 2 miljoner kronor inom ramen för samarbetet med sin nordamerikanska partner Imaging Office Systems.

Nyhetsbyrån SIX/afv.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.