Kursras för statens fastighetsbolag
Aktiekursen i fastighetsbolaget Celtica sjönk kraftig efter det att bolaget i sin niomånadersrapport meddelat att man inte tänker utnyttja bolagets enda tillgång: En option på att förvärva en kontorsfastighet i tyska München.
“Vår bedömning är att optionslösenpriset inte skulle motsvara marknadsvärdet som en försäljning av fastigheten skulle inbringa”, säger Håkan Bryngelson, styrelseordförande i Celtica.
Optionen ansågs länge kunna bli en riktigt bra affär för Celtica då fastighetsmarknaden i München fram till i slutet av förra året upplevt en kraftig uppgång.
Många räknade med att bolaget skulle utnyttja optionen, sälja fastigheten och sedan likvidera bolaget med ett fint överskott till aktieägarna.
Men efter det att fastighetsmarknaden i München påtagligt försvagats under de senaste kvartalen fanns det enligt Bryngelsson ingen köpare att uppbringa som var beredd att betala ett tillräckligt högt pris för fastigheten.
Fastighetsrådgivare i München som Ekonomi24 har talat med uttrycker sin förvåning över svårigheterna att få ut rätt pris:
“Hyresmarknaden har gått ned och det påverkar förstås försäljningspriserna. Men man ska tänka på att de tyska fastighetsfonderna har ordentligt med pengar och att antalet försäljningar ligger kvar på en stabil nivå jämfört med i fjol”, säger en rådgivare som inte vill framträda med namn.
Håkan Bryngelson bekräftar att det funnits flera spekulanter men säger att vakansgraden på 10 procent i den aktuella fastigheten fått fonderna att gå ned i pris:
“Tyska fastighetsfonder ser fastighetsköp som finansiella investeringar och vill inte syssla med förvaltning.”
Om Celtica avstår från att utnyttja optionen innebär det att bolaget istället sitter kvar på en fordran motsvarande 1,03 miljarder kronor och som ska återbetalas under 30 år med årlig ränta på 6 procent. Ett upplägg som varken Bryngelson eller andra aktieägare kommer att vara intresserade av.
Mest sannolikt är för stunden att Celtica så småningom kommer att sälja av fordran. Hur utfallet för aktieägarna blir återstår att se. Tidigare i år handlades aktien till som högst för 90 kronor. Idag handlas aktien till 52 kronor, en nedgång med 14 procent jämfört med i går.
“För Civitas (statens ägarbolag) del är jag inte orolig då vi har låga ingångsvärden på 35 kronor per aktie”, säger Bryngelsson.
Frågan är om övriga aktieägare däribland prominenta namn som Johan Björkman och Olof Stenhammar tycker samma sak.
Celtica är en relik från fastighetskrisen i början på 1990-talet och delar av aktieinnehavet ingick tidigare i statliga Securum men överfördes senare till statliga fastighetsbolaget Civitas som idag äger en tredjedel i bolaget.
Celtica har en option att under år 2002 att förvärva fastigheten Atrium i München för 116,1 miljoner euro (1,06 miljarder kronor). Celtica har i sin tur lånat ut 112,5 niljoner euro (1,03 miljarder kronor) med fastigheten som säkerhet.
Ränta utgår till och med 2002 i relation till fastighetens hyresintäkter och är garanterat till lägst 6,4 miljoner euro eller 58 miljoner kronor per år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.