Läkemedelsverket vill stoppa förskrivningar av diabetesmedicin för viktminskning

Läkemedelsverket vill att läkare ska undvika att skriva ut diabetesläkemedel för användning för viktnedgång. Ett läkemedel som omnämns är Novo Nordisks Ozempic. Det skriver tre företrädare för Läkemedelsverket i en debattartikel.
Läkemedelsverket vill stoppa förskrivningar av diabetesmedicin för viktminskning - våg ozempic mounjaro novo nordisk eli lilly
AP Photo/Patrick Sison

Ett av argumenten för att stoppa förskrivningarna är att diabetiker riskerar att bli utan medicinering. Därför vill myndigheten nu att läkare över hela landet tills vidare förskriver specifikt avsedda diabetesläkemedel endast till diabetespatienter, och ingen annan.

”Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation”, säger Veronica Arthurson, medförfattare till debattartikeln i Läkartidningen och direktör på Läkemedelsverket

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.