Lastbilsjätten Traton spår tufft marknadsklimat 2020

Lastbilskoncernen Traton, där Scania och MAN ingår, bekräftar målen för 2019 men räknar med ett mycket tuffare marknadsklimat 2020, framför allt i Europa.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

“De operativa verksamheterna förbereder sig för detta”, heter det.

Traton hade en orderingångsminskning på 6 procent under årets första nio månader.

Det framgår av delårsrapporten.

Bolagets enhetsförsäljning steg 8 procent till 179.100 fordon medan försäljningsintäkterna steg 6 procent till 19,8 miljarder euro.

Rörelseresultatet ökade med 34 procent till 1,5 miljarder euro och rörelsemarginalen landade på 7,5 procent (5,9).

Justerat för engångsposter steg rörelseresultatet med 20 procent och marginalen med 0,8 procentenheter.

Industrial Business-segmentet hade intäkter på 19,5 miljarder euro (17,8) och ett rörelseresultat om 1.377 miljoner euro (980).

“Den positiva resultatutvecklingen berodde på ökade volymer och förbättrad produktmix. Bättre effektivitet tack vare elimineringen av flaskhalsar i leveranskedjan och slutet av parallellproduktion hos Scania påverkade också positivt”, skriver Traton.

Segmentet hämmades samtidigt av bland annat inflationsrelaterade kostnadsökningar och utgifter kopplade till produktionsförberedelser för de nya lastbils- och bussgenerationerna hos MAN.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här