Lászlós värderingsmodell räddare i IT-nöden

Aktienestorn László Szombatfalvy gjorde nyligen come-back på börsen med köp av ett högutdelande papper, Lundbergs. För alla som brände sig på IT-aktier kan hans värderingsmodell bli räddaren i nöden. Cardo, Mekonomen och Kungsleden är tre aktier som är köpvärda.

Förlorade du pengar på IT- och telekomraset? Har det gått så långt att du aldrig igen tänker köpa och värdera bolag efter deras tillväxt eller utifrån relativa nyckeltal som börsvärde per internetkonsult eller bredbandsabonnent.

Du kanske till och med tycker att värderingar utifrån vinster och kassaflöden är för riskfyllt. Ledning och inkompetenta styrelser kan ju sjabbla bort dina surt förvärvade sparpengar på olönsamma investeringar, imperiebyggande, flotta huvudkontor eller till och med flygplan.

Du var möjligen även med om 1980-talets fastighetsbubbla och därefter beslutade du dig för att inte bry dig om att värdera företagen efter deras tillgångar.

Då finns det bara en utväg – att värdera aktier efter aktieägarnas rätt till utdelning. Aktienestorn László Szombatfalvy gjorde för ett tag sedan come-back på aktiemarknaden med köp av ett högutdelande papper, Lundbergs. Redan på 70-talet blev han känd för sin värderingsmodell som bygger på att kursutvecklingen på lång sikt följer utdelningarna i bolaget.

Konsekvensen är att en aktie är köpvärd om summan av direktavkastningen, utdelning i förhållande till börskursen plus utdelningstillväxten, är högre än den avkastning placeraren kräver för att placera i aktier. Något som i dagsläget är ca 9 procent.

Del ett blir därför att hitta aktier med hög utdelning. De som har över 4 procents direktavkastning är företag som: …verkar i tjänsteindustrin där behovet av kapital är ringa (fondkommissionärer och handelsföretag). …ägs av en familj (Doro, Malmbergs Elektriska, Svedbergs). …är ett fastighetsbolag (Capona, Castellum, Kungsleden), investmentbolag (Custos, Ratos, Svolder, Öresund) eller skogsbolag (Munksjö, Rottneros, Stora Enso) som försöker charma aktiemarknaden. …har Fredrik Lundberg som huvudägare (Cardo, Holmen, NCC).

Del två, att bedöma företagens framtida utdelningsförmåga, är den knepigaste delen. Stabila företag som klarar av att växa lönsamt är det vi är ute efter för att vara garanterade en bra utdelningsökning redan från år ett.

Verkstadsbolaget Cardo tillhör den kategorin och är ett lågt värderat medelstort verkstadsbolag. Just därför har dessa, en efter en, plockats av banan av industriella köpare. Den chansen är inte så stor i Cardo sedan Fredrik Lundberg köpte in sig. Istället har han gjort Cardo till en bra direktavkastningsaktie. Bolaget höjde i fjol utdelningsandelen från 25-30 procent till 30-50 procent av vinsten efter skatt.

I våras delade Cardo ut 6 kronor per aktie. Det första halvåret tjänade bolaget 4,90 kronor per aktie. Det är därför en uppenbar risk att det inte blir någon höjning av utdelningen nästa vår. De 6 kronorna betyder ändå en direktavkastning på fina 4 procent. För att matcha avkastningskravet krävs en utdelningstillväxt på 5 procent per år. Det har bolaget klarat av historiskt och målet är en lönsam försäljningstillväxt på 15 procent per år.

Mekonomen är efter Hennes & Mauritz och Clas Ohlson börsens mest välskötta detaljhandelsföretag. Marginalerna är t ex bara någon procent sämre än Clas Ohlsons. Kedjan säljer bildelar till verkstäder och bilägare från egna butiker men bedriver även grossistförsäljning till samarbetande butiker. Målet är att dela ut 30-40 procent av resultatet efter skatt. Men VD Owe Andersson flaggar för att vårens utdelning kan bli högre än så. ”Kursen är lite låg så vi kanske ska vara lite generösa för att få upp intresset för aktien.” Omsättningen växer mycket snabbt just nu, plus 21 procent till och med september jämfört med i fjol. Ett resultat på 50 Mkr verkar rimligt. Delas hälften ut är direktavkastning fina 5,5 procent. Med den tillväxt bolaget har borde det inte heller vara svårt att uppnå den nödvändiga utdelningstillväxten.

Kungsleden gick i bräschen för fastighetsbolagens charmoffensiv förra året och klämde i med en utdelning på 8 kronor per aktie eller en direktavkastning på hela 12 procent. Bolaget leder fastighetsbolagens utdelningsliga även i år. Hälften av årets resultat ska delas ut enligt den fastlagda utdelningspolitiken. Bolagets prognos är ett resultat på 300 Mkr. Företagsledningen tänker därför föreslå en utdelning på 9 kronor per aktie eller knappt 11 procents direktavkastning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets