Legal tech-bolagen vädrar morgonluft

I USA försvann tiotusentals juristjobb under coronakrisens första månader. I Sverige har branschen stått bättre rustad, men även här har såväl advokatbyråer som domstolar tvingats accelerera digitaliseringsarbetet. Och nu vädrar legal tech-företagen morgonluft.
Legal tech-bolagen vädrar morgonluft - Kira och Olga, Pocketlaw
Olga Beck-Friis och Kira Unger, Pocketlaw.

Pandemin tycks inte ha lett till minskad efterfrågan på juridisk rådgivning, snarare tvärtom.

”För oss kom volymerna relativt snart tillbaka och efter sommaren drog allt igång som vanligt igen. Tillströmningen av obeståndsärenden, som konkurser och rekonstruktioner, ökade inledningsvis betydligt liksom ärenden som kopplades till ny lagstiftning inom arbetsrätten, exempelvis permitteringar, men nu är det full fart inom samtliga områden igen”, säger Sophia Lagerholm, Head of Digital & Innovation vid advokatbyrån Delphi.

Men även advokatbyråer har fått ställa om. Kontor används som nav för verksamheten, men mycket av arbetet utförs på distans. Linklaters har exempelvis antagit en policy som låter medarbetare arbeta upp till halvtid hemifrån.

”Mest troligt kommer en hel del av detta att hänga kvar även efter att krisen är över. Åtminstone är det våra erfarenheter att så brukar det fungera när det gäller teknikanvändning. När positionerna väl är framflyttade, återgår man inte fullt ut till gamla beteenden igen, säger Lagerholm.

Branschundersökningar visar att intresset för och förväntningarna på tekniken ökat inom kåren. Bedömare spår nu att pandemin, i likhet med finanskrisen, kan komma att fungera som katalysator för innovation. Konsultbyrån McKinsey rekommenderar också advokatbyråer att investera i teknik som ett led i omställningen.

”Rädslan över smittan i kombination med att vissa uppgifter pausade under en kort period har lett till att en del byråer börjat se över sin kostnadsbild och blivit mer kostnadsmedvetna. Därmed kan de också se vissa ekonomiska fördelar av digitalisering. Förespråkarna för digitalisering har fått vind i seglen och kan lättare få stöd för sina projektidéer”, säger Helena Hallgarn, medgrundare av Virtual Intelligence VQ, som bl a utvecklar verktyg för dokumentautomation.

Även investerare har fått upp ögonen för utvecklingen och investerar i bolag med nya digitala lösningar inom juridik. I Norden avspeglas det bland annat i startups som Assently, Donna, Oneflow, Pocketlaw och Contractbook som tagit in kapital.

”Juristerna är mer mottagliga för tekniska lösningar. Pandemin har accelererat detta förstås, det är bråttom att ändra status quo – legal tech har gått från ”nice-to” till ”need-to”. Men Investerare har intresserat sig för legal tech-branschen under en rad år nu, eftersom marknaden är mer mogen och köpmönstren accelererat. Vi känner definitivt av det”, säger Contractbooks VD Niels Martin Brøchner.

Företaget tog in ca 35 miljoner kronor förra året och söker nu nya investeringar.

Även Oneflow, en moln- och HTML-baserad applikation för hantering av avtalsflöden, har tagit in kapital. Företaget riktar sig till juridiska rådgivare, men också till exempelvis HR- och inköpsavdelningar. För Oneflow är det positivt att folk arbetar mer digitalt:

”Vi märker ett ökat tryck, absolut. När folk hemifrån jobbar med digitala avtal, med en motpart direkt i en molntjänst, behöver de inte scanners och printers. Vi kommer flyga mindre och vara mer mobila, det är tydligt hur viktigt det blivit med verktyg för att kunna ingå avtal på ett smidigt sätt”, säger Anders Hamnes, grundare och VD.

PocketLaw, som lanserades i våras med stöd av Vinnova och investerare som Christina Stenbeck och Susanna Campbell, riktar sig direkt till små- och medelstora företag. PocketLaw erbjuder tjänster som avtalshantering, e-signering, mallar och vid behov manuell juridisk rådgivning, och har sedan starten anlitats av omkring 350 företag.

“Krisens påverkan över tid är svår att bedöma än men vi tror att tröskeln för att använda digitala lösningar har sänkts markant (tvärs flera generationer) och att kunder kommer att förvänta sig mer digitala och prisvärda lösningar framåt”, säger medgrundaren Kira Unger.

“Intresset för legal tech har ökat markant från investerare senaste åren. Bra och viktigt tycker vi eftersom det finns så otroligt mycket att göra för att göra juridik mer tillgängligt för både företag och privatpersoner. Givet att legal tech industrin fortfarande är i en tidig fas finns oändliga möjligheter.”

PocketLaw har vuxit fram ur affärsbyrån Mannheimer Swartlings inkubator för techbolag:

“Advokatbranschen beskylls ibland för att vara långsam och konservativ och det stämde kanske för tio år sedan. Men numera är det otroligt mycket innovation, inte bara på vår byrå utan i hela advokatbranschen”, säger byråns VD Jan Dernestam.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.