Leif Östling lämnar Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar ordförandeposten.

Svenskt Näringslivs styrelse kommer inom kort att inom sig utse en ny ordförande för tiden fram till ordinarie stämma, skriver de i meddelandet.

”Mitt mandat som ordförande löper fram till maj 2018. Med tanke på de stora förändringar som står för dörren meddelade jag Svenskt Näringslivs valberedning tidigt i höst att det kunde vara klokt att då utse en ny ordförande så att denne kan ta vid och fullfölja det förändringsarbete som nu är påbörjat”, skriver Leif Östling i pressmeddelandet.

I samband med den så kallade paradisläckan intervjuades Leif Östling av SVT:s Uppdrag Granskning. Under intervjun sade Östling ”Vad fan får jag för pengarna?”då han resonerade om det svenska skattetrycket. Uttalandet har mött stor kritik och Östling har själv kallat det ”slarvigt uttryckt”.

Han påpekar i pressmeddelandet att hans uppmärksammade uttalanden har initierat en debatt om det svenska svenska skattetrycket, men också att han har fått kritik för dessa uttalanden och ”skatteplanering”.

”Sveriges företagare måste med full kraft kunna argumentera för ett bättre företagsklimat, där skatter och avgifter är en viktig del, utan att störas av eventuella debatter om min person. Efter en del funderande har jag därför kommit fram till att det är bättre att jag lämnar ordförandeuppdraget för Svenskt Näringsliv nu istället för att vänta till i maj nästa år. Jag lämnar i vetskap om att Svenskt Näringsliv nu har stadgar och en beslutsstruktur som kommer att göra organisationen väsentligt starkare i framtiden – till gagn för alla medlemmar”, skriver Leif Östling i pressmeddelandet.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.