Månadens största vinnare och förlorare

LISTA: Den senaste månaden har ett modebolag rusat med 48 procent, trots att inga nyheter kommit ut kring bolaget.
Månadens största vinnare och förlorare - raket-affarsvarlden-700_binary_6868309.jpg

Väsk-, sko- och accessoarhandlaren Venue Retail Group, eller VRG, har klättrat hela 48 procent på börsen den senaste månaden*. Inga större nyheter har dock kommit ut från detaljhandelsbolaget, utöver en lansering av väskor under eget namn.

Även läkemedelssektorns Oasmia, som det senaste året har präglats av en ägarstrid, har klättrat rejält under månaden. Trots en stigande förlust och att den tidigare styrelsen inte rekommenderas ansvarsfrihet har även positiva nyheter dykt upp under månaden, då Stockholmsbörsen har tagit bort observationsnoteringen. Aktien har då lyft med 41 procent.

Stockwik Förvaltning handelsstoppades i början av september. Aktien hade då rusat på besked om att bolaget befann sig i slutskedet av en förvärvsprocess. Bolaget fortsatte sedan att rusa även efter att handelsstoppet hävdes. Vid samma tid publicerade dessutom Dagens Industri en intervju med finansprofilen Karl-Mikael Syding, där han betecknade bolaget som ett “väldigt tidigt Latour”. Stockwiks vd menade i en intervju att kursrusningen främst berodde på att investerare fått upp ögonen för aktien. Aktien har stigit med 40 procent den senaste månaden.

På förlorarlistan toppar RNB, som vinstvarnade och gav besked om nyemission under septembers sista dag. Beskedet fick klädaktien att rasa och nedgången den senaste månaden summeras till 46 procent.

Även Oscar Properties preferensaktie har haft det tufft den senaste månaden, med en nedgång på 29 procent. Den Stockholmsfokuserade bostadsprojektörens styrelse har beslutat att avvakta med ett erbjudande till preferensaktieägarna och därtill återkallat sitt förslag om återköpsbemyndigande. I slutet av augusti framgick också att Oscar Properties rapportering om en 90 procentig försäljningsgrad i pågående produktion vid halvårsskiftet visat sig vara felaktig.

För Hansa Biopharma kan nedgången under månaden summeras till 24 procent. Under månaden sänkte den nederländska banken Kempen sin riktkurs till 290 kronor, från tidigare 350 kronor, och Redeye sänkte sitt motiverade värde i ett så kallat basscenario för Hansa Biopharma till 230 kronor, från tidigare 300 kronor. Samtidigt presenterade emellertid läkemedelsbolaget positiva reslutat under månaden.

* Samtliga artikelns totalavkastningar är inte beräknade utefter den senaste kalendermånaden, utan den senaste månaden fram till och med den första oktober, reds anm.

Vinnaraktier

Aktie Totalavkastning 1 mån %
   
VRG B 48
Oasmia 41
Stockwik 40
Rejlers B 37
Eolus B 36
Saniona 30
Ortivus B 29
Boule Diagnostics 25
Bactiguard B 24
Netent B 23
Railcare Group 23
G5 Entertainment 22
Fingerprint B 22
Strax 22
Doro 19
Sinch 17
Actic Group 16
Arise 15
Garo 15
Vitec B 13

 

Källa: Infront 2019-10-02 (intradag)

Urval avser Stockholmsbörsen Large/Mid/Small cap. Mindre likvida stamaktieslag har rensats bort ur statistiken.

Förloraraktier

Aktie Totalavkastning 1 mån %
   
RNB -46
Oscar Properties preferensaktie -29
Hansa Biopharma -24
HMS Networks -19
Net Insight B -19
Momentum Group B -18
Eniro preferensaktie -17
Projektengagemang B -17
Josemaria Resources -16
Infant Bacterial Therapeutics B -16
Endomines -16
Starbreeze B -15
Midsona B -13
Addlife B -12
Catena (fastighetsbolaget) -12
Semafo -12
FM Mattsson Mora Group B -11
Sectra B -11
ÅF Pöyry B -11
Oncopeptides -11

 

Källa: Infront 2019-10-02 (intradag)

Urval avser Stockholmsbörsen Large/Mid/Small cap. Mindre likvida stamaktieslag har rensats bort ur statistiken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF