Medas resa är modellen

Läkemedelsföretaget Moberg Pharma håller på att göra en Meda. Aktien har rusat senaste halvåret, men den har mer att ge.

Köp. Säg Moberg Pharma och nästan ingen människa känner till vad bolaget ägnar sig åt. Säg i stället att Moberg Pharma gör en Meda – och den ­aktieintresserade får något lyriskt i blicken. Medas tid på börsen var en framgångssaga där börsvärdet på drygt 15 år gick från 100 miljoner till 80 miljarder kronor vid utköpet i fjol.

– Vi är i ett mycket tidigare skede, men vi arbetar som Meda en gång i tiden arbetade. Visst är det så, säger Moberg-grundaren och vd:n Peter Wolpert.

Meda-modellen betyder snabb tillväxt med en blandning av egenutvecklade och inköpta mediciner, återkommande förvärv parat med hög skuldsättning och då och då en aktieemisssion.

Moberg Derma, som bolaget hette vid starten 2006, var under flera år forskningsbolaget som levde på hoppet att den enda produkt som bolaget utvecklade skulle nå marknaden och bli en storsäljare.

Årsstämman för fyra år sedan blev startpunkten för ett förvandlingsnummer. Då lät företaget skrota efterledet Derma för dagens namn. Bytet skulle markera att bolaget siktade högre än att vara ett enproduktsföretag inom dermatologiska (hud-)sjukdomar. Bolagets egen­utvecklade preparat mot nagelsvamp, Nalox eller Kerasal Nail som varumärket är på den viktiga Nordamerikamarknaden, är emellertid fortfarande bolagets största intäktskälla. Under fjolårets tredje kvartal sålde bolaget sex olika preparat för 104 miljoner kronor. 45 procent av intäkterna kom från Nalox.

Under fjolåret gjorde bolaget två större förvärv, vilket summerar antalet köp sedan nystarten till fem.

– Om du tittar på hur bolaget ser ut från första januari så har vi tre varumärken eller produkter som ger väsentliga bidrag till intäkterna, säger Wolpert.

Vad väsentliga bidrag betyder vill han inte berätta, men med prognosen att de två nykomlingarna säljer för i vart fall hälften av dagens storsäljare betyder det intäkter i årstakt på cirka 500 miljoner kronor. Rörelsemarginalen under fjolårets tre första kvartal landade på 22 procent.

Första halvåret 2017 ska de senast inköpta varumärkena integreras i bolaget. Om bolaget lyckas öka försäljningen de kommande åren med, säg 10 procent, motiverar det en kurs kring dagens nivåer 65–70 kronor. Men bolaget sitter också på en option till en högvinst, en läkemedelskandidat kallad Mob-015. Den beskrivs som en andra generationens nagelsvamps­preparat och kan vara värd miljardbelopp.

–Vi har tagit Nalox, en produkt som funkar, och har tryckt in 10 procent terbinafin (svampdödande medel, Red anm) och lyckats få en stor mängd genom nageln. Många andra har försökt men inte lyckats, säger Wolpert.

Preparatet genomgår fas III-studier i bolagets regi. Resultatet väntas vara klart i slutet av nästa år. Produkten kan vara på marknaden 2020 – och eftersom preparatet kan bli ledande i sin klass kan försäljningen snabbt skjuta fart. Enligt bolaget är marknads­potentialen 10 till 15 gånger större än vad som gäller för ­bolagets existerande Nalox, alltså 2–3 miljarder kronor årligen.

Bolaget kontrollerar ytter­ligare ett fas III-preparat, kallat Bupi, som kan bli världsledande i sin nisch – smärtlindring för cancerpatienter som får infektioner, skador och allvarliga smärtor i munnen av strål- och cellgiftsbehandlingen. Fas III-studier i Indien bekostas av en partner, men Moberg äger fortfarande de framtida rättigheterna på alla stora marknader.

Affärsvärlden rekommenderade köp i aktien senast i november 2015. Sedan dess har aktien först rasat, och därefter återhämtat sig. Vår bedömning i dag är att det finns mer att hämta när nyheterna så småningom portioneras ut om den nya nagelrenoveraren. Gör därför som Staffan Persson, storinvesteraren i it- och hälsovårdsföretag och tillika storägare i bland annat Synthetic MR och Pledpharma; han köpte nyligen Moberg Pharma-aktier till ett värde av 15 miljoner kronor och är störste privatperson bland ägarna efter vd Peter Wolpert. Riktkurs på ett års sikt är 97 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight