MEGATRENDER 2007
Vi går tillbaka till den svenska börsen. Vilka blir megatrenderna 2007?
Patrik Tigerschiöld: – Förvärv och fusioner, mergers and acquisitions.
Charlotta Faxén: – Tidigare har man sett att vissa branscher kan gå bra. Men nu är det stock picking som gäller. Det handlar bland annat om att pricka in bolagen som blir uppköpta eller gör förvärv. Vi såg i slutet av 2006 att bolag som gör förvärv har belönats oerhört kursmässigt. Se på Getinge till exempel, eller Husqvarna.
Det var omkring 20 bud på börsbolag i fjol. Blir det fler eller färre i år?
Charlotta Faxén: – Som balansräkningarna ser ut är det inte omöjligt att det blir fler.
Hur positionerar man sig inför en sådan budkarsuell?
Charlotta Faxén: – Det går inte. Buden förra året var inom ett brett spektrum av branscher och de flesta kom bland småbolag. Scania var ett undantag.
Du nämner Scania. Får vi vänja oss vid fler fientliga bud? Eller avskräcks köparna av vad de sett i Scania, Capio och i ett par Göteborgskonsulter?
Lars Söderfjell: – Om konjunkturen fortsätter, och kassflödena håller i sig, blir pressen att göra något allt större. Jag tror inte att det blir färre fientliga bud.
Finns några andra storaffärer i korten?
Lars Söderfjell: – Det finns väldigt mycket kapital inom private equity som ska sättas i arbete. Alternativavkastningen på 2-3 procent i räntor är inte så lockande. Och det verkar inte finnas några storleksgränser för vad man kan göra. Det borde inte vara omöjligt för ett riskkapitalbolag att ta över ett bolag som Astra Zeneca eller Pfizer. Skära ned kraftigt på forskning och utveckling och koncentrera sig på försäljning. Med dagens värdering, p/e 13, borde det vara lockande.
Vad tycker ni om aktieaktivisterna? Är de nyttiga för börsen eller trams?
Lars Söderfjell: – De är jättenyttiga för börsen. Det är över huvud taget bra att ägarna har uppfattningar. Men sedan krävs det kanske en balans. Att alla ägare vågar vara lika öppenhjärtiga.
Charlotta, attraheras du av aktivistfondernas agenda?
Charlotta Faxén: – Jag skulle aldrig köpa ett bolag bara för att det går rykten om att en fond går in i den.
Mårten Lindeborg: – Man kan nästan utgå ifrån att det kommer att ske tabbar även i sådana investeringar. Det viktiga är vad det ger för signaler när private equity går in i megastora bolag som Astra Zeneca och Pfizer. Det finns ännu mer likviditet i år, vilket borde leda till ännu mer uppköp och återköp av egna aktier.
Hur ser ni på att riskkapitalbolagen köper och säljer bolag mellan varandra? Finns det risk att någon blir sittande med Svarte Petter?
Patrik Tigerschiöld: – Private equity-bolagen och hedgefonderna har varit oerhört framgångsrika, och antalet fonder har exploderat. Det är klart att några kommer att göra väldigt dåliga affärer.
Skuldsättningsgraden bland börsens 50 största bolag är bara 15 procent, mot historiska snittet på 40. Varför?
Patrik Tigerschiöld: – Vi har haft en del väldigt fega företagsledare som vill ha extremt låg skuldsättning.
Ge några exempel.
Patrik Tigerschiöld: – Ta hela OMX 30. Nettoskuldsättningen är ju negativ. Om du tar de här stora svenska bolagen, Sandvik eller Atlas Copco eller vad du vill, så finns det de som säger att bolagen har en så enormt hög rörelserisk att de inte ska ha någon skuldsättning, Men det kan man ju inte påstå. De har ju en låg rörelserisk, får man väl ändå säga.
Lars Söderfjell: – Varför ska Ericsson ha 50 miljarder i nettokassan? Det är egentligen ratinginstituten som tvingar dem att ha alla miljarder i kassan. Värst är ändå att Nokia ska tvingas ha 8 miljarder euro i kassan.
Vad tror ni om börsintroduktioner i år?
Patrik Tigerschiöld: – Jag skulle bli förvånad om vi inte får en rejäl dos nyintroduktioner. Den nästan-svartlistning som private equity-bolagen drabbades av 2005 är som bortblåst. Det blir lätt för dem att sätta bolag på börsen igen.
Mårten Lindeborg: – Det är en effekt av en uppåtgående aktiemarknad. Eftersom jag tror att börsen ska fortsätta upp tror jag att den trenden fortsätter.
I fjol kom 50 nya bolag på OMX nordiska lista och 43 nya bolag på First North, som ibland kritiseras för ett tunt regelverk. Ser ni någon risk i det?
Patrik Tigerschiöld: – Jag är inte rädd för skandaler i börsbolag. OMX håller på att bli för överreglerad. Det blir för mycket knöl runt omkring.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.