Mekonomen rasar till ny bottennivå

Stockholmsbörsen föll tillbaka på onsdagen efter tisdagens uppgång. Industriaktier trängdes i botten av storbolagslistan, medan defensiva aktier stod emot bättre. Mekonomen rasade och noterades till en ny lägstanivå.

Klockan 12 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 2,8 procent till nivån 1.441. Då var aktier för 6,9 miljarder omsatta. På de europeiska börserna var DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris ned 2,8 respektive 3,5 procent.

Merparten av bolagen inom OMXS30-indexet handlades i negativt territorium, med en övervikt av cykliska industriaktier i bottenskiktet. SKF, Autoliv, och Atlas Copco noterades alla för nedgångar mellan 4 och 5 procent. Ericsson, som handlas utan rätt till utdelning om 0:75 kronor, var ned 1:90 kronor, motsvarande 2,3 procent.

Defensiva Swedish Match samt Telia och Tele2 stod emot bättre och var de enda aktierna på plus med uppgångar mellan 0,5-1,2 procent. Även Getinge syntes högre upp i listan.

Mekonomen handlades till en ny lägstanivå när aktien förlorade närmare 15 procent. Bilservicebolaget bedömer att den pågående coronapandemin och det IT-intrång som drabbat bolaget kommer att ha ”väsentligt negativ påverkan” på bolaget under resten av 2020. Även om bolaget bedömer att bankvillkoren kommer att uppfyllas i slutet av mars, så har diskussioner med bankerna inletts ”som en försiktighetsåtgärd”.

Nyfosas planerade köp av fastigheter för 8 miljarder kronor från SBB skjuts upp sedan marknadsförutsättningarna förändrats. Den avbrutna affären fick DNB Markets att dra öronen åt sig och banken sänkte sin rekommendation för SBB till sälj med ny riktkurs 14:50 kronor. Bolaget förtjänar inte längre att handlas med en substanspremie, menade banken. Aktien backade 11 procent till 16:90 kronor. Nyfosas aktie var vid samma tid ner drygt 2 procent.

Investerarna reagerade initialt negativt på tisdagskvällens besked att skidanläggningar i Sverige kommer att stänga från och med den 6 april. Aktien vände dock upp och var vid lunchtid ner mer modesta 0,8 procent.

Dustin lämnade en delårsrapport som bjöd på 4 procent organiska tillväxt under det andra kvartalet. IT-återförsäljaren har dessutom noterat en ökad efterfrågan på skärmar, webkameror, kablar och tillbehör för hemmakontor i kombination med en stabil utveckling inom den publika sektorn. Aktien steg rejält i inledningen men backade ner till strax över nollstrecket vid lunchtid.

Även Eniro steg, med en anmärkningsvärd rusning över 100 procent utan några större avtryck i nyhetsflödet. Avanzas kunder utgjorde merparten av nettoköparna, enligt Infronts avslutsdata.

NGM-bolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin, föll omkring 9 procent. Fintechbolaget upplevde i mars lägre efterfrågan från ett kundsegment, vilket har resulterat i att transaktionsflöden kopplade till dessa kunder tydligt har minskat.

Forskningsbolaget Alligator Bioscience meddelade på måndagen att det gör ett uppehåll i rekryteringen för sina fas 1-studier med läkemedelskandidaterna Ator-1015 och Ator-1017 på grund av utbrottet av covid-19. Aktien föll 8 procent, under relativ livlig handel relativt bolagets historiska genomsnittliga handelsvolymer.

Onsdagens statistikagenda domineras av inköpschefsindex från euroområdet och USA. Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 43,2 i mars, från reviderade 52,7 månaden före, och det var sämre än väntat. Även industri-PMI i euroområdet sjönk i mars jämfört med föregående månad. Minskningen var marginellt under konsensusförväntningarna.

Klockan 14.15 svensk tid väntas den privata sysselsättningsrapporten i USA från ADP, och senare på eftermiddagen kommer ISM industri-PMI för mars.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.