Mer sisu att ta av – köp

ANALYS Tokmannis finländska lågpris förtjänar fortsatt uppvärdering och ligger därtill bra till som relativvinnare vid en konjunktursvacka.

KÖP Som Finlands största breda lågprishandlare är Tokmanni positionerat att gynnas av den strukturella tillväxten för lågpris. Ettårsfacit på aktiens första Affärsvärlden-köpråd (Nr 10/2018) blev godkänt, med 12 procents uppvärdering utöver hög utdelning.

Finns det mer kurskräm kvar? Ja, sett till att Tokmanni just levererat ett mycket starkt 2018 och att börsen inte handlar aktien till högre än skuldjusterade 12 gånger rörelsevinsten, ev/ebit, på Affärsvärldens uppdaterade 2020-prognos. Mot en egenkapitalförräntning närmar sig 25 procent 2020 är en sektorpremie på ev/ebit 16 för 2020 mer förtjänt. Det motsvarar en höjning av vår ettåriga riktkurs för vinsthemtagning från 13 till 14 euro.

På säg 3–5 års sikt finns därtill uppsida från Europas lågpriskonsolidering. Affärsvärlden ser Europris – Tokmannis norska motsvarighet som gavs upprepat köpråd i Nr 9/2019 – som möjlig fusionspartner.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Lågpris med sisu kvar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.