Metaller: Geopolitisk oro sänker risksentimentet

Basmetallmarknaden noterar fallande prisnoteringar på fredagen.

Utvecklingen följer förvärrad geopolitisk oro, från så väl rapporteringen om det kommersiella passagerarflygplan som skjutits ned över Ukraina som från Israels pågående markoffensiv i Gaza – svårbedömda riskfaktorer mot den globala ekonomin. Därtill bidrar ett inbromsande månadsutfall för bostadsprisökningen i Kina negativt till efterfrågesentimentet.

Tremånaderskontraktet för koppar vid LME:s terminshandel noteras ned med 0,6 procent för dagen. Motsvarande kontrakt för zink, aluminium och nickel noterar -0,1, -0,5 respektive -2,3 procent.

Priserna på nybyggda bostäder i Kina, mätt i 70 stora och medelstora städer, sjönk i genomsnitt med 0,5 procent i juni jämfört med månaden innan, enligt Dow Jones Newswires. I maj sjönk priserna med 0,2 procent i månadstakt. Kinas bostadsmarknad och infrastruktur svarar för en betydande del av den globala efterfrågan på flera basmetaller, däribland koppar.

I SIX News veckosammanställning av de globala basmetallagren ökade kopparlagren med 1,6 procent mot föregående fredag. Minskningen sedan årsskiftet innebär dock fortfarande en dryg halvering av lagren i år. Sammanställningen utgörs av aggregerade siffror för Londonbaserade LME och Shanghaibaserade SHFE.

Motsvarande veckoförändring respektive årsförändring var oförändrat respektive -22 procent för zink och -1,0 respektive -5,5 procent för aluminium.

Bland ädelmetallerna kom de stora uppgångarna redan i går på den geopolitiska oro som blossat upp. På fredagen har guld och silver givit tillbaka delar av uppgångarna sedan US-dollarn (som guldets och silvrets prisriktmärken noteras i) stärkts.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets