Svenska guldkungen om rekordpriserna: ”Kunderna betalar det här”

Vad har Guldfynd, Albrekts Guld och Hallbergs Guld gemensamt?
De ägs av medieskygge guldmagnaten Sten Warborn.
I en intervju med Afv kommenterar Warborn hur de rekordhöga guldpriserna påverkar hans imperium, den 63 meter långa yachten och hans privata förmögenhet.
Svenska guldkungen om rekordpriserna: ”Kunderna betalar det här” - Sten Warborn Guld (1)

För den breda allmänheten är Sten Warborn inte ett särskilt känt ansikte. Han är däremot barnbarn till någon som desto fler har en koppling till: Monark-cykelns grundare Birger Svensson.

Idag äger han av några av de kändaste smyckeskedjorna i Sverige: Guldfynd, Albrekts Guld, Hallbergs Guld och Lyxxa. Koncernen äger även en rad finska varumärken. Omsättningen förra året var 1,8 miljarder kronor och antalet butiker cirka 260 stycken. Marknadsandel i Sverige uppgår till cirka 30%. 

Bolagen ägs via Golden Heights AB, samt ett finskt moderbolag och i förläningen ett cypriotiskt bolag som kontrolleras av Warborn, enligt senaste årsredovisningen. Ökningarna i guldpriset menar han hanteras väl inom koncernen.

“Vi har under lång tid arbetat med detta. Guldet stod i 35 dollar per uns 1971 och idag står det i omkring 2 700 dollar per uns. Men vår bruttomarginal på försäljningen är samma idag som den var 1971. Vi har höjt priserna i motsvarande mån”, säger Sten Warborn till Afv och fortsätter:

“Vi klarar oss som bolag för det är kunderna som till slut betalar det här, så är det ju med allt.”

Guld och diamanter “ett sätt att spara”

När guldpriset ökar kan konsumenter agera på flera olika sätt. Exempelvis köpa mer silver, sälja eget guld eller köpa på andrahandsmarknaden. Warborn menar att effekten i deras butiker är tydlig.

“Det händer ofta att konsumenter köper något mindre tunga guldkedjor i sådana här lägen. Men det svänger tillbaka efter ett tag. En del förstår att guld är ett sätt att spara. I stora delar av världen sparar man i guld och diamanter, det gäller i viss mån i Sverige också”, säger han och fortsätter:

“De som har köpt guld under året måste börjat på 2 000 dollar per uns, då har de tjänat en 10-20%. Så det är lite av en investering också.”

I mitten av september tog det svenska bolaget Golden Heights in 340 Mkr genom en obligation. Enligt Warborn var intresset stort och efterfrågan låg på motsvarade 480 Mkr.

“De har gått till att betala en gammal obligation. Det är den fjärde vi har nu faktiskt. De var på något högre belopp innan, men vi har betalt av dem med kassaöverskott från vår rörelse.”

Äger 63 meter lång yacht

År 2011 köpte Sten Warborn den 63 meter långa yachten Lady Britt. Värdet på superyachten ska vara runt 700 Mkr och går för närvarande att hyra veckovis på olika sajter. Prislappen för en veckas hyra är 5,3 Mkr.

Lady Britt i Helsingfors. Foto: Wikimedia

Merle Woods hemsida, som av Forbes kallats “miljardärernas yachtmäklare” finns en ofullständig annons för Lady Britt upplagd. Sten Warborn vill inte prata detaljer om yachten men bekräftar att den fortsatt är i hans ägo.

Lika förtegen är han om storleken på sin förmögenhet.

“Det är min privatsak. Men jag kommer inte med på en Forbes-lista”, uppger han.

För att vara med på Forbes lista över dollarmiljardärer krävs en förmögenhet på motsvarande 10,6 miljarder svenska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF