Miljardär får ja till omdiskuterat gruvbygge

Den australiensiska delstaten Queensland har godkänt ytterligare ett gruvprojekt i Galilei-sänkan trots farhågor om att utbygganden av en hamn som ska möjliggöra export från regionen till bland annat Indien kommer att skada Stora barriärrevet. Det skriver Financial Times.

Projektet kommer att kräva investeringar på 15 miljarder amerikanska dollar och kommer att producera 60 miljoner ton kol per år. Bakom det står det indiska konglomeratet Adani Group.

Queensland har sedan godkänt ett projekt som Gina Rinehart, Australiens rikaste person, och indiska GVK står bakom. Ett tredje projekt, föreslaget av Warath Coal, godkändes i december.

För att exportera kol från Galilei till konsumentländer i Asien, i huvudsak Indien, planeras en utbyggnad av hamnen i Abbot Point. I utbyggnaden ska tre miljoner kubikmeter lera muddras och sedan dumpas i skyddsområdet för Stora barriärrevet. Den federala regeringen har redan godkänt hamnprojektet, men beslutet utmanas nu i domstol av miljögrupper.

Det största hotet mot gruvprojekten är dock inte miljömässiga farhågor utan ett sjunkande kolpris. Dagens pris på 72 dollar per ton är för lågt för att sätta igång projekten, bedömer Daniel Morgan, analytiker på UBS. Det behövs ett pris runt 103 dollar per ton projektstart kommer därför att dröja till efter 2020, tror han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.