Saab om Australiens jättesatsning: ”Vi är redo att bistå”

Australiens beslut att satsa ytterligare 75 miljarder kronor på en uppgradering och dubbling av sin flotta kan ge Saab miljardklirr i kassan.
Saab om Australiens jättesatsning: ”Vi är redo att bistå” - WEB_INRIKES
Foto: Johan Nilsson / TT

Saab Australien har sedan några år ett avtal – Enterprise Partnering Agreement – med australiska marinen om rätten ”att förse nuvarande och kommande ytfartyg” med Saabs stridsledningssystem 9 LV.

I Saabs avtal med Australien från 2020 heter det att Saab ska ”leverera nästa generations stridsledningssystem för hela flottan”. Med det nya beslutet om en uppgradering av flottan kommer antalet ytfartyg att fördubblas inklusive de 6 nya LOSV (kan fjärrstyras och vara obemannade) som ska byggas enligt amerikansk modell.

Uppgraderingen innebär att fokus förskjuts från ubåtsjakt till yt-och luftmålsbekämpning. För Saab är detta positivt då antalet avfyrningsramper ökar från 432 till 702 och därmed ökat behov av hög eldledningskapacitet. Totalt ska Australien med det nya paketet investera motsvarande 370 miljarder kronor i sin flotta de närmaste 10 åren.

”Australien betraktar oss som ett lokalt viktigt försvarsföretag, en del av deras försvarsförmåga, och har gjort oss till något av en ´hovleverantör´ av de här systemen”, förklarade Saabchefen Micael Johansson för Affärsvärlden sommaren 2020 där han aviserade beslutet att bygga ett ”mini-Saab” i Australien.

Saab ska analysera paketet

Saab har därför satsat stort på att bygga upp en tredje produktionsbas i Adelaide efter Linköping och West Lafayette i USA. Basen i Adelaide är avsedd för produktion just av stridsledningssystem. De senaste tre åren har därmed antalet anställda i Australien nära dubblats, från 520 till 930.

Från Saab är man i dag avvaktande med kommentarer på det australiska investeringsbeslutet.

Mattias Rådström, presschef på Saab.
Mattias Rådström, presschef på Saab. Foto: Pressbild

”Det är ännu för tidigt att säga hur det australiska marinpaketet som just presenterades kommer att påverka Saab. Vi kommer att analysera vad paketet innebär och är givetvis redo att bistå den australiska marinen och myndigheterna med vår expertis och våra lösningar när de nu avser att utöka sin marina förmåga”, säger Saabs presschef Mattias Rådström till Affärsvärlden.

Var redan värt miljarder

Redan före det nu föreslagna uppgraderingspaketet kunde det potentiella ordervärdet på stridsledningssystem till Australien beräknas till minst 5-6 miljarder kronor och kanske uppemot 10 miljarder. Saab har legat lågt med att tala om priser på sina stridsledningssystem, men fyra sålda system till finska korvetter hade ett ordervärde på drygt 1 miljarder kronor styck. Nu handlar det om kanske 20-30 fartyg som i varierande omfattning ska utrustas med Saabs system.

Saab Kockums har utvecklat de 6 ubåtar Australien har i Collinsserien. De kommer successivt att utfasas i stället för att moderniseras, enligt tidigare uppgifter från Australien.

Gripen till Ungern?

Utöver australiska marinbeställningar kan också Ungern segla upp som möjlig köpare av Jas Gripen.

”Vad gäller Gripen till Ungern så får jag hänvisa till FMV i frågan då leasingavtalet är skrivet mellan Ungern och Sverige”, framhåller Mattias Rådström. ”Givetvis står vi redo att bistå FMV och det ungerska flygvapnet i diskussioner kring Gripen. Saab har en bra relation både med FMV och Ungerska försvarsmakten och Ungern har varit väldigt nöjda med de Gripen-plan de leasat av Sverige”, tillägger Saabs presschef.

Läs mer:

Saabs VD öppnar för fabriker i Ukraina: ”Det finns en plan”

Saabs börsvärde passerar 100 miljarder efter köpråden: ”Flera triggers”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.